• Slikarska kolonija u Crepaji počinje 22. jula

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO – Druga po redu slikarska kolonija u Crepaji, biće održana od 22. do 27. jula u bašti Banat Blues Cafe-a.

    Organizatori slikarske kolonije i ove godine su vlasnik Banat Blues Cafe-a Dušan Gluvakov Duša i slikari Branislav Simić i Ivan Karafilovski.

    „Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, potrudili smo se da ove godine bolje organizujemo, i ispravimo neke greške koje su se možda dešavale prošle godine. Sada nekako spremniji ulazimo u sve to. Očekujem da će ove godine kolonija biti u većem obimu i da će biti prijatna atmosfera”, rekao je Branislav Simić.

    Kao i prošle godine, slikarska kolinija će se održavati u bašti Banat Blues Café-a, a ova druženja će biti otvorena za sve posetice koji u svakom trenutku mogu da dođu i vide kako nastajaju umetnička dela. Ove godine se očekuje oko dvadesetak slikara, a neki od njih su Vasilije Dolovački (Bavanište, akademski slikar), Petar Putić (Pančevo, akademski slikar), Angelina Putić Čolović (Pančevo, samostalni umetnik), Aleksandar Alimpić (Pančevo, akademski slikar), Nikola Ugričić (Pančevo), Adam Mezin (Uzdin, naivno slikarstvo), Aleksandru Oprić (Uzdin), Pavel Povolni Juhas (Padina, naivno slikarstvo), Pavel Cicka (Kovačica, naivno slikarstvo), Janko Laco (Zrenjanin, samostalni umetnik), Milosav Urošević Uroš (Pančevo), Bosiok Doru (Novi Sad, akademski slikar), Dorina Linca (Kanada, samostalni umetnik), Ivan Grubanov (Crepaja,akademski slikar), Branislav Simić (Crepaja, samostalni umetnik) i Ivan Karafilovski (Crepaja).

     

    „Crepaja do sada nije imala sličan kulturni događaj. Kada smo počeli da radimo organizaciju kolonije, nismo znali koliko u Crepaji ima ljudi koji se bave slikarstvom, vajarstvom i sličnim umetnostima”, rekao je Dušan Gluvakov. On je dodao da bi bila prava šteta da se to saznanje ne iskoristi i ne uobliči u nešto što može postati tradicija.

    „Ovo je jedan doprinos kulturi, koja je u našoj zemlji i dalje svedena samo na gradove. Sela su zapostavljena, ali sticajem okolnosti u našoj okolini su Kovačica, Padina, Uzdin i Debeljača u kojima žive nacionalne manjine i tamo postoji bogata tradicija u naivnom slikarstvu”, objasnio je Dušan Gluvakov.

    Ovogodišnja kolonija nije tematska, i u njoj će učestvovati akademski, naivni i samouki slikari, kao i oni koji dolaze sa akademija. Druženje slikara će trajati do 27. jula, a 13. avgusta će biti organizovana izložba radova sa ovogodišnje i prošlogodišnje kolonije.

    Najavljeno je da izložba neće biti uobičajenog karektera, već da će biti na otvorenom prostoru, u prirodi.

    M. M. Veličković

    PANČEVO – Druga po redu slikarska kolonija u Crepaji, biće održana od 22. do 27. jula u bašti Banat Blues Cafe-a.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]