• Sportom i druženjem do tolerancije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Petog dana FreeDom Art Festivala u centru pažnje su bili azilanti i tražioci azila, koji se na svoj način bore za slobodu. Organizatori festivala su, uz podršku Tima za borbu poritv trgovine ljudima Terenske jedinice Crvenog krsta PančevoCentra za zaštitu i pomoć tražilaca azila, organizovali sportsko-rekreativne aktivnosti i druženje na tamiškom keju.

    Osim domaćina festivala i gostiju na tamiškom keju su bili i učesnici letnjeg volonterskog kampa Regionalnog volonterskog centra Pančevo, članovi lokalnih organizacija mladih, učesnici Međunarodnog projekta ‚‚Exploring roots and ways of cultural diversity in music and education“ iz Nemačke, Srbije, Italije, Izraela, Južne Koreje i Portugala, zatim članice Odbojkaškog kluba ‚‚Odbojka 013″, igrači Kluba američkog fudbala ‚‚Pančevo Panthers“, kao i brojni Pančevci, koji su igrali sa azilantima igrali odbojku na pesku, fudbal na pesku ili travi, igrali uz različite muzičke tonove, družili se sa azilantima i igrali sa njihovom decom. Ove, ali i mnoge druge aktivnosti bile su prilika, ali i način da se međustobno bolje upoznaju, da saznaju ko su osobe koje traže azil u Srbiji, iz kakvih kultura dolaze i sa kojim se problemima suočavaju u pokušaju da pronađu sigurno utočište u našoj zemlji i koji su ih to problemi naterali da napuste svoje domove.

     

     

    Članovi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila upoznali su učesnike tribine, čija je tema bila ‚‚Azilanti u Srbiji u budućnosti – šta ćemo menjati i na koji način zajednica može proaktivno delovati i raditi na uspostavljanju interkulturalnog dijaloga“, na koji način trenutno rešavaju probleme koje imaju migranti koji iz zemlja Bliskog istoka, na putu ka zemljama zapadne Evrope, prolaze kroz Srbiju. Saznali smo i na koji način možemo pomoći, kao volonteri ili materilano-finansijski velikom broju migranata koji svakodnevno pristiže u našu zemlju. Velika većina njih se kratko zadržava u Srbiji, a ovog puta su u centru pažnje bili oni koji žele da se skuće ovde. Oni dolaze uglavnom sa ratom zahvaćenog područja afričkog kontinenta, iz Južnog Sudana, akli i iz Gane, Somalije i Etiopije. Složno istuču da su ovde možda po prvi put osetili šta znači sloboda, shvatili su koliko su u Srbiji ljudi otvoreni i druželjubivi, u svakom momentu spremni da im pomognu, zbog čega su i odlučili da ovde naprave novi dom. 

     

     

    Ovakvim druženjem Pančevaca, Evropljana i azilanata omogućio je širenje tolerancije prema tražiocima azila i migrantima, uspostavljanje interkulturalnog dijaloga, ali i način da svi shvatimo koliko ponekad olako shvatamo pojam slobode, koliko je ona važna za narode koji je nemaju i koliko ćemo biti bogatiji ukoliko na bilo koji način pomognemo nekom da se oseti slobodnim. 

     

    Petog dana FreeDom Art Festivala u centru pažnje su bili azilanti i tražioci azila, koji se na svoj način bore za slobodu. Organizatori festivala su, uz podršku Tima za borbu poritv trgovine ljudima Terenske jedinice Crvenog krsta Pančevo i Centra za zaštitu i pomoć tražilaca azila, organizovali sportsko-rekreativne aktivnosti i druženje na tamiškom keju.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]