• TALENTOVANA BUDUĆNOST PANČEVA: Mina Korać

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pijanitskinja i teoretičarka Mina Korać, jedna je od učenica naših srednjih škola kojima možemo da se ponosimo. O njoj i njenoj koleginici Neveni Gavranović iz kamernog sastava ‚‚Principesse“ pisali smo pre godinu dana, kada su već imale sjajne rezultate. Između tog i ovog teksta prošlo je još njih nekoliko, tako da su u međuvremenu one osvojile pet prvih nagrada sa takmičenja: Međunarodno takmičenje „Davorin Jenko“ u Beogradu, Republičko takmičenje, Međunarodno takmičenje „Mita Topalović“ i Međunarodno takmičenje „Ars Nova“ u Trstu nakon čega su tamo i svirale na svečanom koncertu. U decembru 2021. godine na Međunarodnom takmičenju solfeđa i teoretskih predmeta Mina je osvojila prvu nagradu u disciplini teorija muzike. 

    Takođe, pred kraj 2021. godine nagrađena od strane grada Pančeva kao jedna od najuspešnijih učenika i Fonda ‚‚Dositeja“ za mlade talente Republike Srbije.

    Mina je maturant srednje Muzičke škole ‚‚Jovan Bandur“, svoje muzičko obrazovanje počela je dve godine ranije u odnosu na svoju generaciju, ali je to nikada nije omelo da u svom razredu bude jedna od najuspešnijih. 

    Da li stižeš da se baviš još nečim osim muzikom?

    -Osim što sviram, učim engleski i francuski jezik, a u slobodno vreme volim da se družim sa prijateljima i da posećujem koncerte klasične muzike, gde imam priliku da slušajući afirmisane umetnike bolje razumem dela koja izvodim i dobijem inspiraciju za izvodjenje istih. Proteklih godina imala sam priliku da čujem neka od najvećih imena svetskog pijanizma kao što su Jevgenij Kisin, Ivo Pogorelić, Ingolf Vunder, Aleksandar Madžar.

    Da li ti je teško da uskladiš sve svoje obaveze?

    S obzirom da se takmičim u više disciplina i da veći deo dana provodim u školi, prilično je teško uskladiti obaveze, ali uz dobru organizaciju uspevam da većinu obaveza izvršim na vreme, kao i da nađem malo vremena za odmor.  

    Kako dolaziš do ovakvih rezultata?

    Uvek sebi postavljam velike ciljeve i motiv za rad pronalazim u rezultatima koje sam ostvarila prethodnih godina, trudeći se da svake godine postignem još bolji rezultat i da što više napredujem, takođe smatram da je podrška profesora, porodice i prijatelja od velikog značaja za moj uspeh. 

    Nakon mnogih nastupa, koncerata i takmičenja, da li idalje imaš tremu?

    Kao mala nikada nisam osećala pritisak i tremu, ali od kada sam odlučila da će klavir biti moj budući poziv očekivanja su rasla, a sa njima i odgovornost. Bilo je momenata kada sam htela da posustanem, jer bavljenje muzikom zahteva velika odricanja, ali sam sa sazrevanjem i uz podršku profesora uspela te probleme da prevaziđem.

    Kakvu muziku slušaš?

    Najviše volim i najbolje razumem klasičnu muziku, ali pored toga volim da slušam i jazz pijaniste poput Bojana Zulfikarpašića i Vasila Hadžimanova.

    Šta za tebe predstavlja grad Pančevo?

    Pančevo mi znači jer sam u njemu odrasla, tu se školujem i tu sam stekla brojne prijatelje. Volela bih da svoj prvi solistički koncert upravo održim u Pančevu.

     

     

    Pijanitskinja i teoretičarka Mina Korać, jedna je od učenica naših srednjih škola kojima možemo da se ponosimo. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura