• Umetnici neće ostati bez nacionalnih priznanja?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, u utorak, 9. februara nije prihvatio izmene i dopune Zakona o kulturi koji predviđa ukidanje dodele nacionalnih priznanja umetnicima, a na sve njegove nedostatke ukazali su i predstavnici udruženja.   

    Protiv izmena tog zakona glasalo je pet poslanika, četiri je bilo za, dok je dvoje bilo uzdržano. Sednici su prisustvovali i predstavnici nekoliko umetničkih udruženja i organizacija. 

    Predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović, rekla je da nove izmene i dopune Zakona o kulturi unižavaju umetnike u Srbiji i da ne rešavaju postojeće probleme, već stvaraju i nove. Ona je tokom sednice odbora izrazila žaljenje što na tom sastanku ne prisustvuje ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i rekla da je to jedini zakon koji je on predložio, pa bi bilo logično da se pretpostavi da će on „prvi poželeti da ga brani“. U toku jučerašnjeg dana, ministar je odgovorio da će za izmene izglasati poslanici i da se tu održava glavna rasprava. On je takođe rekao da su priznanja za vrhunski doprinos kulturi i ustanove od nacionalnog značaja od samog uvođenja izazivale kontroverze i da ove izmene predviđaju njihovo ukidanje, jer bi njihova dalja primena unosila neslaganja u kulturi. 

    Sekretar Ministarstva kulture i informisanja Igor Jovičić, koji je ovlašćeni predstavnik Vlade Srbije, rekao je da je taj zakon prošao sve propisane elemente u proceduri, kao i javnu raspravu u kojoj je dobio 201 predlog od 74 predlagača. Predstavnik tog ministarstva i ovlašćeni predstavnik Predrag Blagojević objasnio je da je taj zakon u primeni pet godina u toku kojih su se iskristalisali neki nedostaci i da je praksa isto pokazala potrebu da se ukinu nacionalna priznanja umetnicima. 

    O novim izmenama i dopunama zakona povela se značajna rasprava, u kojoj su predstavnici udruženja izneli svoje stavove. Više na sledećem linku. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura