• Vuletu Žuriću nagrada „Danko Popović“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Književniku Vuletu Žuriću iz Pančeva, dodeljena je nagrada „Danko Popović“ za knjigu „Republika Čopić“, objavio je 10. avgusta „Službeni glasnik“.

    Nagradu „Danko Popović“ ustanovio je Fond „Prvi srpski ustanak“ iz Arandjelovca, a dodeljuje se svake godine u okviru manifestacije „Pod Dankovom lipom“.

    „Spajajući najupečatljivije podatke iz života Branka Ćopića, sadržinski iskorišćene u njegovim književnim delima, izjavama i razgovorima, i žanr dinamičnog biografskog romana, koji pruža različite mogućnosti imaginativnih dopuna, Vule Žurić je pripovedačkim nervom pravog nastavljača Ćopićevog stvaralačkog duha i stila, napisao naizgled nepretenciozno, a u suštini jedno od najinspirativnijih romanesknih ostvarenja u prethodnoj godini“, ocenio je žiri u sastavu: Marko Nedić (predsednik), Jovan Delić i Aleksandar Jovanović.

    Nagrada će laureatu biti uručena 26. avgusta, kada je planirano i književno veče u zajedničkoj organizaciji smotre „Mermer i zvuci“ i Narodnog muzeja u Arandjelovcu, u okviru koga deluje i Fond „Prvi srpski ustanak“.

     

    Knjiga „Republika Ćopić“ nedavno je doživela svoje drugo izdanje, a bila je i u najužem izboru za NIN-ove i Vitalovu nagradu za 2015. godinu.

    Drugo izdanje dopunjeno je predgovorom autora, u kojem on, između ostalog, sumira svoj rad na knjizi i utiske čitalaca.

    Knjigu je uredio Vladimir Kecmanović, a objavljena je u „Glasnikovoj“ kolekciji „Glasovi“, krajem prošle godine.

    Ovim izdanjem istovremeno je obeležen i jubilej – 100 godina od rođenja omiljenog pisca brojnih generacija koje su odrasle na ovom prostoru.

    Književniku Vuletu Žuriću dodeljena je nagrada „Danko Popović“ za knjigu „Republika Čopić“, u izdanju „Službenog glasnika“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]