Vule Žurić
Kultura

Vuletu Žuriću nagrada "Danko Popović"

Izvor: 
Službeni glasnik Čet, 11/08/2016 - 19:16

Književniku Vuletu Žuriću iz Pančeva, dodeljena je nagrada "Danko Popović" za knjigu "Republika Čopić", objavio je 10. avgusta „Službeni glasnik".

Nagradu "Danko Popović" ustanovio je Fond "Prvi srpski ustanak" iz Arandjelovca, a dodeljuje se svake godine u okviru manifestacije "Pod Dankovom lipom".

"Spajajući najupečatljivije podatke iz života Branka Ćopića, sadržinski iskorišćene u njegovim književnim delima, izjavama i razgovorima, i žanr dinamičnog biografskog romana, koji pruža različite mogućnosti imaginativnih dopuna, Vule Žurić je pripovedačkim nervom pravog nastavljača Ćopićevog stvaralačkog duha i stila, napisao naizgled nepretenciozno, a u suštini jedno od najinspirativnijih romanesknih ostvarenja u prethodnoj godini", ocenio je žiri u sastavu: Marko Nedić (predsednik), Jovan Delić i Aleksandar Jovanović.

Nagrada će laureatu biti uručena 26. avgusta, kada je planirano i književno veče u zajedničkoj organizaciji smotre "Mermer i zvuci" i Narodnog muzeja u Arandjelovcu, u okviru koga deluje i Fond "Prvi srpski ustanak".

 

Knjiga "Republika Ćopić" nedavno je doživela svoje drugo izdanje, a bila je i u najužem izboru za NIN-ove i Vitalovu nagradu za 2015. godinu.

Drugo izdanje dopunjeno je predgovorom autora, u kojem on, između ostalog, sumira svoj rad na knjizi i utiske čitalaca.

Knjigu je uredio Vladimir Kecmanović, a objavljena je u "Glasnikovoj" kolekciji "Glasovi", krajem prošle godine.

Ovim izdanjem istovremeno je obeležen i jubilej - 100 godina od rođenja omiljenog pisca brojnih generacija koje su odrasle na ovom prostoru.
MarketingNajnovije vesti