• Želim da probudim drugačija tumačenja kod čitalaca

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U utorak, 22. decembra u Galeriji bate Mihajlovića sa početkom u 20h, održaće se promocija romana „Knjiga” mladog autora Vladislava Radaka.

    Vladislav Radak je po mnogim kriterijumima interesantna ličnost, ali dovoljno je pomenuti diplomirani matematičar, režiser nekoliko nagrađivanih kratkometražnih dokumentaraca, autor i voditelj kultne emisije za mlade Stepenište, koja se prikazivala na RTS-u od 2004. do 2010. Predavač i promoter nauke. Pisac.

    Pred vama je turneja po Srbiji na kojoj ćete promovisati svoj roman „Knjiga“. Koliko je za jednog pisca važan ovakav kontakt sa publikom?

    – Bitan je zbog specifične forme dela i ideje koju ovaj roman nosi sa sobom. Promovisanje i podstrekivanje čitalačkog duha, povratak literaturi i distanciranje od trivijalnosti današnjih medija su samo od nekih stvari koje zagovaramo ovom turnejom.

    Novinari vas često pitaju kako to da jedan matematičar istovremeno može biti pisac. Vi se osim matematikom i pisanjem bavite i mnogim drugim stvarima, a mene zanima postoje li još neki talenti koje još uvek niste uspeli da prezentujete javnosti?

    – Ja nisam vernik u talenat bez mnogo rada, takođe verujem da se isti posvećenošću lako može nadoknaditi. Moj talenat koji još nisam uspeo da prezentujem javnosti, a koji je i teško prezentovati jeste taj da sam u stanju da četrnaest sati sedim i bavim se naukom. Možda sledeći put uključim kameru i taj dosadan snimak podelim sa ljudima.

    O čemu govori „Knjiga“?

    – Moja ideja stvaranja Knjige jeste da probudim drugačija tumačenja kod čitalaca, izazovem revolt, ali i pokrenem dodatni stvaralački duh. Takođe zarobiti književnu istinu na belim stranicama jeste cilj svakog ozbiljnog pisca. Knjigu je izuzetno teško približiti publici. Samo mogu da kažem da to nije saga o odrastanju, nije ni Si-Fi, nije ni priča o porodičnom prokletstvu, ili pravljenju vina, niti priča o levorukim ljudima, ali upozoravam čitaoce da ako večeras pročitaju prvih trideset strana da se odmah jave da sutradan neće stići na posao.

    Gde pronalazite inspiraciju? Da li postoje određena mesta, i vreme kada pišate?

    – Uglavnom u putovanjima, samoći, izolaciji i u kontaktu sa starim, dobrim, mrtvim autorima. Inspiraciju uglavnom ne pronalazim, već me onda uznemirava u snu, te kada se te vizije ostvare i po danu i ne daju mi da razmišljam o drugim stvarima, ne ostaje mi ništa drugo nego da ih stavim na list papira.

    Kakvi su vaši dalji planovi? Da li oni podrazumevaju i neki novi roman?

    – Svako novo delo se rađa spontano, a meni su pauze između knjiga višegodišnje. Ne bih smeo ništa da obećavam. Moji planovi su da svakog dana budem bolji u svom poslu nego prethodnog. Tako ću sigurno stići na cilj, ma šta on bio.

    M.M. Veličković

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura