Foto: Pixabay
Redakcija 013info preporučuje za drugu nedelju februara

Naših 5: čitajte, slušajte, gledajte, posetite

Izvor: 
Redakcija Lifestyle 013info Sre, 15/02/2017 - 19:02

1. Eyot u Studiju 6

U ponedeljak, 20. februara sa početkom u 21 čas u emisiji "STUDIO 6" gostuje niški bend Eyot na isti dan kada treba da se pojavi i njihov četvrti album po redu pod nazivom "INNATE" za njujoršku izdavačku kuću "Ninety and Nine Records". U "Studiju 6" - uživo na talasima Trećeg programa Radio Beograda i kanala RTS 3 moći ćemo da uživamo u premijeri nekoliko novih numera sa ovog albuma. Eyot je bend iz Niša, nastao 2008. godine, koji nastupa u sastavu: Dejan Ilijic - klavir; Slađan Milenović - gitara; Miloš Vojvodić - bubanj; Marko Stojiljković - bas gitara.

Foto: Promo
Eyot

 

2. Pozorišna predstava „Tramvaj zvani želja” Tenesi Vilijamsa

U Kulturnom centru Pančeva 26. februara gostuje Zvezdara Teatar, sa pozorišnom predstavom „Tramvaj zvani želja” Tenesi Vilijamsa. Reditelj Stefan Sabljić o predstavi kaže: "Najšire govoreći, ovo je priča o ljudima koji se bore za egzistenciju u društvu gde nema milosti u momentu kada se sve mogućnosti zatvore. Ne postoji pružena ruka od strane najbližih već se problem rešava definitivnim odbacivanjem materijalno i psihički posrnule osobe. Vreme u kojem se čovek za čas nađe na ulici, a kada se to desi, ni najbliži nemaju milosti za gubitnika već ga surovo otpisuju." Preporučujemo da unapred rezervišete svoja mesta na biletarnici Kulturnog centra!

Foto: Promo
Naših 5

3. Besplatna predstava za mlade

Delo "Papagaj" se prvi put izvodi na pozorišnoj sceni u dvorani "Apolo", u utorak, 28. februara u 20 časova, i ovo je jedinstvena prilika da se doživi komad pun emotivnih naboja, smeha i preokreta, našeg izvrsnog autora,  Danila Kiša. Komad izvode studenti glume završne godine Akademije umetnosti, Tijana Upčev, Ognjen Drenjanin i Marko Todorović, u klasama Mirjane Karanović i Ivana Bosiljčića. Predstava je namenjena publici starosnog doba preko 17 godina. Po žanru je psihološka drama, ali sa elementima vodvilja, tako da je svako doživi na sebi svojstven način. Ulaz na predstavu je besplatan.

Foto: Promo
Naših 5

 

4. "Načini povratka kući" Alehandra Sambre

"Načini povratka kući" su roman o generaciji dece koja su učila da čitaju i pišu dok su njihovi roditelji bili saučesnici ili žrtve Pinočeove diktature u Čileu osamdesetih godina. O generaciji koja se našla potpuno skrajnuta i zbunjena zbog važnosti svojih roditelja i njihove borbe protiv diktature ili za nju, zbog veličine uloge koju je roditeljima dodelio istorijski trenutak, ostavljajući deci trajni osećaj sporednih ličnosti. Sambra toj generaciji daje njen vlastiti glas, pokušavajući da ga nametne zvaničnim verzijama. Polazeći od iskustva devetogodišnjeg dečaka, on u ovom antiistorijskom romanu, s prizvukom melanholične ironije piše o sporednim ličnostima, o nostalgiji za nedoživljenim, o sravnjivanju računa i poimanju onoga što se zaista dogodilo. Piše čistu i lepu prozu, jezikom kojim književnost ispisuju sinovi i kćeri.

Foto: Promo
Naših 5

 

5. Burger od cvekle

Ukoliko ste ljubitelj mesa ali i volite da eksperimentišete sa različitim ukusima i namirnicama, preporučujemo da probate burger od cvekle. Može da posluži kao zamena za meso, ili kao kompletan veganski/vegetarijanski obrok. Priprema se lako i veoma je ukusan!

Potrebno vam je: 1 i 1/4 šolje kuvanog integralnog pirinča

1 šolja skuvanog sočiva

1 šolja narendane cvekle

1/2 šolje (integralnih) prezli

3 kašike usitnjenog luka

2 čena usitnjena čena belog luka

2 kašike bademovog putera

1 i 1/2 kašike peršuna

1 kašika kumina

1/2 kašike korijandera

1 kašika gorčice u prahu

1/2 kašike morske ili himalajske soli

sveže samleven biber

termostabilno ulje, za prženje

 

Priprema: U blenderu pomešajte pirinač, sočivo, i narendanu cveklu. Nemojte izblendirati do kaše, već samo ugrubo. U posudi pomešajte prezle, luk, beli luk, puter od badema, peršun, kumin, korijander, senf u prahu, so i biber. Ubacite cvekla mešavinu i umesite rukama. Rashladite u frižideru pola sata, pre nego što formirate smesu u pljeskavice i počnete da ih pržite na vrućem ulju, oko 12 minuta svaku, okrećući ih na svaka 3 do 4 minuta. Servirajte u prepečenoj zemički uz povrće.

Foto: Pixabay
Naših 5MarketingNajnovije vesti