• Poslastica koja je očarala svet najpopularnija i u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ko je prvi izumeo palačinke zvanična istorija nije zabeležila. Po legendi, savremene palačinke je smislio kuvar pape Gelazija kad je 2. januara 492. godine u Vatikan došlo toliko hodočasnika da je ponestalo hrane, a našlo se samo jaja i brašna. Novootkrivena poslastica je vremenom osvojila Evropu. Kroz istoriju, sastojci za palačinke, pribor, kao i „finalni proizvod“ su se prilagođavali raznim nacionalnim kuhinjama i lokalnim običajima. Ispostavilo se da je reč o odličnom izumu s obzirom na to da može da se jede u slatkoj i slanoj varijanti, sa svim i svačim, ali i bez ičega.

    Jednostavne, pečene mešavine mleka, brašna, jaja i začina su antički Rimljani nazivali  Alita Dolcia (latinski naziv za nešto slatko). U zavisnosti od mešavine sastojaka i načina pripreme, završni proizvod je izgledao kao nešto između palačinki, omleta i pogačica. Spremali su ih i sa medom i biberom, o čemu svedoče brojni zapisi.

    Postoji mnogo različitih vrsta palačinki, a Lifestyle 013info izabrao je neke od najzanimljivijih. Sledi priča o njima.

    Filovi i prilozi

    Danas se na svakoj trpezi mogu naći klasične, bečke, čokoladne, kineske, mesne, šarene, švajcarske, zelene, pohovane palačinke, ali i hrskavci, omotići, zavežljajčići, torte i kolači od palačinki, a mogućnosti za njihovo filovanje su beskrajne.
    Uz slatke palačinke u našim krajevima najčešće idu džemovi, voće, pogotovo šumsko, zatim mlečni proizvodi, čokolada, šlag i sladoled. Starije generacije uglavnom biraju tradicionalnije priloge kao što su šećer i orasi, dok se mlađi odlučuju za eurokrem s dodacima keksa i voća.
    Slane su ili punjene mlevenim mesom ili jednostavnijim filovima s pavlakom, raznim kremastim salatama, šunkom, sirom i srodnim dodacima. Pohovane palačinke pune se šunkom i kačkavaljem, a prelivaju kečapom, majonezom ili tartar sosom. Malo mašte i kreativnosti donose zaista neverovatne kombinacije.
    U pančevačkom restoranu Borneo, koji smo ovom prilikom obišli u potrazi za originalnim receptom, preporučuju palačinke u šatou, a poznate su i njihove Diplomat (porcija od 4 palačinke), kao i Acine palačinke koje su ime dobile po kuvaru a filuju se prezlama, nutelom, orasima, prelivom od malina i sladoledom.

    Najslađi i najpoznatiji dezert

    Francuske Crêpe Suzette palačinke s narandžinom korom i Grand Marnier likerom su, prema predanju, nastale kada je princ od Velsa zatražio palačinke kao desert, a kuvar ih je spremio i nazvao prema dami koja je te večeri bila prinčeva pratnja. Sutradan je od princa dobio panamski šešir, štap i prsten i priču koja ga je proslavila. 
    Torta od palačinki, takozvana Mille Crepe (od reči mille koja znači hiljadu), kombinuje se s jagodama i slatkom pavlakom.
    Austrijske Palatschinken su i našim palačinkama dale ime. Nalik su palačinkama koje se jedu u Srbiji, a u Austriji se mažu džemom od višnje ili jabuke i čokoladom.
    Grčke Tiganides, najstariji oblik palačinki, prže se na maslinovom ulju, a filuju medom i cimetom.
    S Tajlanda nam dolaze Roti, palačinke s karamelizovanim bananama.
    Palačinke se jedu i u Americi, a svima su poznate njihove deblje palačinke, Flapjacks, koje tradicionalno poslužuju s javorovim sirupom i voćem.
    Mađarske Gundel palačinke su s orasima, suvim grožđem, pomorandžinom korom, cimetom, rumom i crnom čokoladom, i – flambirane. Flambiranje je kulinarski izraz koji označava postupak u kom se gotovo jelo ili poslastica preliju istopljenom masnoćom ili alkoholnim pićem i potom zapale.
    Palačinke u vinskom šatou pripremale su se kao specijalitet na Petrovaradinskoj tvrđavi, a danas ih ima u gotovo svim boljim restoranima.

    Za ljubitelje slanog

    Iz Francuske dolaze i palačinke koje se prave sa leblebijama i maslinovim uljem.
    Španski Kaneloni (rolnice od testa) filuju se dinstanim mlevenim mesom, ređaju u pleh, prelivaju jajima i mileramom i peku u rerni. Italija, domovina kanelona, sve više jede gotove, suve kanelone.
    Ruske palačinke, Bliny, pripremaju se s heljdinim brašnom, a fil je carski: kavijar, vreo maslac, haringa, dimljena riba i pasta od sardina. 
    Indijske Dosa palačinke se tradicionalno prave od pirinča i sočiva, a pune se začinjenim povrćem. 
    Engleske, Toad in a hole palačinke, punjene su kobasicama ili svinjetinom. Zapečene u rerni i premazane jajima, često su se jele i u engleskim kolonijama.
    Kineske, sasvim su male palačinke za čiju je smesu potrebno samo brašno i vrela voda. U njih se stavljaju komadići mesa ostrugani s pečene patke.
    Palačinke od bundeve su savršene za branč ili kao slana grickalica uz aperitiv.
    Na severu Crne Gore peku se palačinke od heljde, svaka se zaliva sirom i kajmakom i stavlja na prethodnu, pa zapeče u rerni, sve dok se sve ne istroši. Tako nastaje čuvena crnogorska heljdina pita.
    Svoj put do potrošača našle su i hrono palačinke za sve one koji vode računa o unosu kalorija, kao i bezglutenske proteinske palačinke namenjene sportistima.

    Tradicija i običaji

    Palačinke su vremenom postale toliko popularne da su se oko njih ispleli brojni običaji, rituali ali i sujeverja. Pokladni utorak je u Francuskoj i zemljama gde se zadržao francuski uticaj poznat kao Masni utorak i svake godine se za ovaj praznik organizuju takmičenja u pečenju palačinki. Bitno je baciti ispečenu palačinku u vis i ponovo je uhvatiti u tiganj. Za Novu godinu je običaj da se drži novčić u ruci kojom se drži tiganj, pa ako novčić ne ispadne, cele godine ćete imati novca!
    U anglosaksonskim zemljama, Pokladni utorak je u narodu poznat kao i Dan palačinki, verovatno zato što  su se tada sva preostala jaja trošila na palačinke uoči početka posta. 
    Poklade u Rusiji obeležavaju praznikom Maslenica, kad se organizuju takmičenja u spremanju blinija. Tradicija pečenja palačinki u Rusiji postojala je još u pagansko vreme.
    Ovaj praznik se slavi i mnogim drugim državama uz puno različitih običaja: u Španiji, u Italiji (slavi se kao poslednji dan zime), a u Austriji se ovaj praznik obeležava tako što se na prozoru drži upaljena sveća da osvetli put pokojnicima.

    I u Srbiji brojna udruženja žena i ugostiteljske škole organizuju svoja takmičenja u pripremanju ove poslastice.
    Lifestyle 013info vas poziva da otkrijete svoj omiljeni ukus i sa nama podelite vaša iskustva i recepte.

    Osnovni recept za palačinke

    Za testo je potrebno:

    •    ½ l mleka i malo kisele vode

    •    300gr brašna

    •    3 jaja

    •    2 kašike ulja

    •    5gr soli

    Važno je da testo bude gusto i da ga mutite dok ne postane glatko, bez grudvica. Najbolje će biti ako ga pustite da odstoji 20-30 minuta.
    U tiganj sipajte ulje pa kad se zagreje izručite ulje, tako da tiganj ostane samo masan. Vratite ga na ringlu i onda sipajte kutlačom testo, koje treba da bude ravnomerno raspoređeno po tiganju. Temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka. Ostavite nekoliko trenutaka na ringli, a onda prevrnite nožem ili bacite u vis. Čim se ispeče jedna strana palačinke, okrenite je na drugu stranu i pecite isto koliko i prvu (otprilike oko 1 minut). Gotove palačinke stavite na plitak tanjir i filujte.
    Savet: koristite samo teflonske tiganje jer ćete tako izbeći da vam se palačinke zalepe za dno.

    Istraživanja kažu da se ova poslastica omiljena u svetu. Pančevci je takođe najviše vole, sudeći prema našoj anketi. Veoma je jednostavna, lako se priprema, može se prilagoditi svačijem ukusu i nije skupa. Pogađate o kojoj poslastici je reč?

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija