Mađarski

DÉL-BÁNÁTI KARÁCSONYI SZOKÁSOK ÉS BETLEHEMES JÁTÉKOK 22. TALÁLKOZÓJA

Izvor: 
Ilona Löcsei Sre, 26/12/2018 - 18:54Tekst na srpskom jeziku

Székelykevén indult útjára 22 évvel ezelőtt a Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozója azzal a céllal, hogy a még élő, vagy már feledésbe merülő karácsonyi ünnepkörhöz tartozó hagyományokat felelvenítsék,  megőrizzék és továbbadják az újabb nemzedéknek.

Idén ismét Székelykeve volt a Találkozó helyszíne, a Žarko Zrenjanin Általános Iskola benépesedett a Dél-bánáti településekről érkező résztvevőkkel. A műsor a sportcsarnokban zajlott, ahol bevezetőként Csipak Csaba székelykevei plébános és Papp Mária, a helyi Szalmaszál IME elnöke köszöntötte a jelenlevőket. Ezt követően  egymást váltották a fellépő csoportok Székelykevéről, Keveváráról, Sándoregyházáról, Versecről, Fejértelepről, Udvarszállásról, Torontálvásárhelyről,  Hertelendyfalváról és mindannyiunk örömére Ürményházáról, ahonnan néhány év kimaradás után ismét érkezett egy iskolás gyerekekből álló csoport, akiket Cseh János tanító bácsi készített fel a fellépésre a szülők támogatásával.  Bemutatkozott a Dél Pacsirtái gyermekkórus is, valamint vendégként részt vett a műsorban a Romániából érkező dettai Galaj Daloskör. 

A több órás műsorban gyerekek és felnőttek, mintegy kétszázötvenen,  egyaránt örültek az újabb találkozásnak, a házigazdák pedig kísérő rendezvényeket szerveztek, hogy tartalmasabbá tegyék az eseményt: kézműves és varrottas kiállítást, mézeskalács vásárt, kiállítást Mátyás királyról. A falu központjában az élő Betlehem és karácsonyi vásár volt megtekinthető.
MarketingNajnovije vesti