• МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТА ВО ПАНЧЕВО

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pročitajte na srpskom

    На 29 септември, во организација на Домот на младите во Панчево, во салата „Аполо“ се одржа тројазична книжевна вечер на која беа промовирани новинско-издавачките установи „Либертатеа“ и „Македонски информативен и издавачки центар“.

    И двете установи се формирани од националните совети и имаат седиште во Панчево. Нивна заедничка цел е преку издаваштвото и преводите да го негуваат јазикот и чуват идентитетот на својата заедница.  

    Издавачката куќа „Либертатеа“ годинава одбележа 71 година од своето формирање, а „Македонскиот информативен и издавачки центар“ десет години. И еднaта и другата куќа имаат бројни наслови со кои учествуваат на различни саеми и салони на книги.

    Своите читатели „Либертатеа“ ги известува преку неделникот„Либертатеа“, а романскиот јазик го негува преку списанијата за деца и млади „Детска радост“ и „Младост“.

     

    – Во претставувањето на издавачката дејност на НИУ „МИИЦ“ направивме ретроспектива за изминатите десет години со посебен акцент на информативното политичко гласило „Македонска виделина“, списанието за книжевност, култура и уметност кое излегува четири пати годишно „Видело“ и списанието за деца и млади „Ѕуница“, истакна  Искра Пенева, потпретседателка на Одборот за култура при Националниот совет на МНЗ во Република Србија.

    Покрај списанијата присутните имаа прилика да се запознаaт и со дел од насловите и преводите кои ги издаваат овие две куќи. Најинтересни за публиката сепак беа стиховите на српски, романски и македонски јазик кои ги читаа Еугенија Балтеани, Искра Пенева, Виолета Пачевска, Гроздана Лучиќ Лалиќ, Бранислав Вељковиќ, Валентин Мик и Ранко Бебековски.

    – Ова е мултикултуралност, одраз на нешто што постоеше пред 70 години. За жал иако живееме во ист град, кога се зборува за нашите комуникации, ние само живееме едни покрај други, а не едни со други. Во нашите публикации ги нема Македонците, а во нивните нѐ нема нас. Тоа не е добро бидејќи мислам дека и македонските творци имаат да кажат нешто за нашите изданија, како што и нашите имаат да кажат за нивните списанија. Тоа е заеднички проблем кој треба заедно во кратко време да го решиме, рече Нику Чобану, директорот на „Либертатеа“.

    На крајот од програмата присутните имаа прилика да слушнат и неколку музички нумери на фагот во изведби на Војислав Јоциќ.

                                                                                                   

     

    Projekat „Redakcija na jezicima nacionalnih manjina – 013info/2016″ je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanje Republike Srbije

     

     

     

    На 29 септември, во организација на Домот на младите во Панчево, во салата „Аполо“ се одржа тројазична книжевна вечер на која беа промовирани новинско-издавачките установи „Либертатеа“ и „Македонски информативен и издавачки центар“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]