Makedonski

ТРОЈАЗИЧНА ВЕЧЕР ВО ПАНЧЕВО

Izvor: 
Liljana Lazareska Ned, 22/10/2017 - 22:00

Манифестацијата Деновите на македонската култура, организирана од здружението „Герман“ од Глогоњ, заврши со тројазична поетска вечер која се одржа на 25 септември во салата на Домот на младите „Аполо “ во Панчево. 

Љубителите на поезијата уживаа во стиховите на поетесата Виолета Пачевски и во прозата на Нада Малек од Панчево, но и во стиховите на поетите Виктор Б. Шеќеровски, Ратко Марковиќ Риѓанин, Зоран Радосављевиќ од Белград и Виктор Радун од Нови Сад. Присутните, исто така, имаа прилика да слушнат и стихови од поетите Живан Пујиќ и Миливоје Јовановиќ. 

На тројазичната книжевна вечер во Панчево редовно и со задоволство учествува и поетот  Валентин Мик која смета дека е многу добро да се учествува на вакви манифестации.

-На овие вечери учествувам веќе неколку години бидејќи сметам дека тие имаат големо значење не само за мене туку и за нашиот град. Во Панчево се зборува на 26 јазика и уште на неколку дијалекти, токму затоа  мислам дека Панчево е еден голем град без разлика на бројот на населението. Тој е и отворен град  кон сите  култури и кон сите нации, а тоа многу значи. Токму поради тоа со задоволство учествувам  на Деновите на македонската култура и на деновите на било која друга култура, рече поетот Валентин Мик. 

Соработката помеѓу писателите и поетите е на високо ниво. Тие заеднички  учествуваат на многу манифестации. 

-Преку литературата најдобро се запознава културата на еден народ, поетите и писателите тоа го знаат и токму затоа со задоволство учествуваат на оваа манифестација, рече Маја Ѓеоргиевска, стручен соработник за аматеризам на младите во Домот на младите во Панчево.

Поезијата исто како и културата и уметноста гради мостови кои ги поврзуваат и најоддалечените земји и најразличните култури. Поетите соработуваат спонтано, без предрасуди занемарувајќи ги граници и културните разлики.

Pročitajte tekst na srpskom jeziku.

projekat_manjine_baner_2017.jpgMarketingNajnovije vesti