Borislav Beč
Politika

Borislav Beč Narodna stranka Pančevo: Domaći investitori i preduzetnici ne smeju više biti u podređenom položaju

Izvor: 
013info Pet, 17/09/2021 - 15:49


Potpredsednik Gradskog odbora Narodne stranke Pančevo Borislav Beč naveo je u saopštenju za medije da od kada je počelo “zlatno doba”, svake godine se u Srbiji zatvori više hiljada preduzetničkih radnji i mikro preduzeća. 

- To su preduzetnici koji su sami sebe zaposlili i u većini slučajeva je to jedini izvor prihoda za jednu ili više porodica. Poražavajuće je to što se gase podjednako i firme u pokušaju, da tako kažem ali i preduzetničke radnje sa višedecenijskom tradiciom. Banke su prošle godine potraživale više od 2MLD EUR od blokiranih firmi ovog ranga.  Značajni prihodi u kasi ove zemlje, potiču od preduzetnika, zanatlija i mikro preduzeća. Kako se gazduje i upravlja tim prihodima od PDV-a i ostalim prinadležnostima koje preduzetnik plaća? Stranim investitorima se šakom i kapom dele na desetine hiljada EUR po radnom mestu koje donosi svega blizu 300 EUR neto plate zaposlenom radniku. Svedoci smo trenda da po isteku subvencija, odnosno po potrošenom iznosu dobijenom od države, isti ti strani investitori, zatvaraju fabrike i odlaze iz Srbije koja ih ničim posebno nije uslovila prilikom davanja sredstava za pokretanje posla u našoj zemlji ili traže nove podsticaje od države, navodi Beč. 

Beč kaže da nije za to da se preduzetnici, kojima i on pripada, oslanjaju na državu i njena davanja. 

- NViše sam za to da se stvori normalna poslovna atmosfera u kojoj svi imamo šansu. Međutim naši novci se traće u strane investitore i inostrane trgovce koji duvaju ulazne fakture i tako sav profit i porez koji treba da plate ovde, plaćaju svojoj matičnoj zemlji, onda se čovek zapita da li je ovo izdaja naših ekonomskih interesa, pita Beč

Kako kaže, pomoć koja je pružena u toku ove Korona krize preduzetnicima, ugostiteljima, zanatlijama je minorna i ucenjivačka jer je bila uslovljena zabranom zatvaranja i odjavljivanja privrednog subjekta više meseci nakon primljene pomoći, što je uslovilo dalje propadanje, još veće dugove preduzetnika i dužničko ropstvo kod banaka.

- U uslovima kada građani imaju minimalne plate i kada je platežna moć nikakva, suočeni sa velikim egzodusom radno sposobnog stanovništva iz naše zemlje, produžetkom krize prouzrokovane pandemijom Korona virusa kao i nesposobnošću vlasti, preduzetnik ne može da računa da će da prihoduje. Povećanje minimalne zarade je poželjno ali da isto bude u skladu sa trenutnim ekonomskim mogućnostima i treba da povlači smanjenje poreza i doprinosa za ova davanja jer i to dodatno opterećuje preduzetnike u ovim vrlo teškim vremenima, dodaje on.

Beč kaže da za to država nije pokazala ni trunku razumevanja.

- Nakon promena koje svi očekujemo uskoro, znatno će se promeniti i ekonomska politika naše zemlje. Zaštita domaćeg privrednika kao i zdrava konkurencija će biti jedan od stubova naše ekonomije. Domaći investitori više neće biti u podređenom položaju, a preduzetnik će podići glavu i reći: “Dobar dan komšija, svanulo je, izvolite slobodno je!”, izjavio je Beč.
MarketingNajnovije vesti