• Izdavanje stana u Pančevu – saveti za vlasnike i zakupce

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Poslednjih godina sve je veća tražnja za stanovima u Pančevu. Samim tim i cena stanarine je značajno porasla, a predviđa se njen dalji rast i u budućnosti. Najviše se izdaju dvosobni i trosobni stanovi koji su površine između 30 i 100 kvadrata, dok je garsonjera najskuplja sa prosečnom cenom od 6.94 evra po metru kvadratnom.
    U proseku od trenutka kada objavite da izdajete stan u Pančevu do trenutka kada pronađete zakupca i ostvarite saradnju prođe samo oko 9 dana. Međutim, veoma često dođe do nesuglasica i neslaganja između vlasnika i zakupca usled sukoba mišljenja.

    U nastavku teksta izdvojili smo nekoliko saveta za vlasnike i zakupce, kako bi obe strane bile zadovoljne saradnjom.

     

    Saveti za vlasnike stana – osigurajte se

    Ako ste mislili da je dovoljno samo pronaći kako postaviti oglas za izdavanje stana i da više ne morate da se angažujete, daleko ste od istine. Naveli smo neke od važnih stvari na koje treba da obratite pažnju pre i tokom perioda izdavanja.

    Odredite realnu cenu izdavanja vašeg stana

    Kako bi se potencijalni zakupac zainteresovao za vaš stan, neophodno je da cena mesečne rente bude u skladu sa karakteristikama. Iako je cena mesečne kirije u Pančevu porasla, veliki broj stanodavaca ima tendenciju da postavi previsoku cenu za svoju nekretninu, pa je samim tim i manji broj zainteresovanih ljudi nego da je cena realna.

    Ukoliko ne možete sami da procenite vrednost vaše nekretnine, angažujte agenta za nekretnine koji poznaje stanje na tržištu u svakom trenutku. On će na osnovu lokacije u Pančevu na kojoj se nalazi, kvadrature i brojnih drugih faktora odrediti adekvatnu cenu izdavanja koja bi trebalo da se nađe na oglasu.

     

    Depozit – zaštitite se u slučaju štete

    Depozit koji uzimate pri sklapanju dogovora sa zakupcem je neki vid osiguranja u slučaju da se u stanu nešto ošteti i obično se uzima u visini mesečne rente.

    Ukoliko nešto u stanu bude oštećeno ili podstanar odbije da plati račun za poslednji mesec boravka u stanu, taj novac ćete iskoristiti za to.

    Vaše je pravo da jednom mesečno pregledate plaćene račune. Upravo je ovo problem koji stanodavci najčešće imaju sa podstanarima, zato što se stan vodi na njihovo ime, pa ukoliko nakon odlaska stanara ostanu neplaćeni računi za struju i vodu, vlasnik je u obavezi da ih isplati.

    Međutim, ukoliko u stanu bude sve u najboljem redu i svi računi budu plaćeni, novac morate vratiti zakupcu.

    Ugovor o zakupu je obavezan – validan dokaz u sudskim sporovima

    Ugovor o zakupu štiti istovremeno i vlasnika stana i zakupca i u sebi sadrži prava i obaveze obe strane – trajanje zakupa, visina mesečne rente i otkazni rok. Na ovaj način ćete se zaštititi od nesavesnih podstanara i u slučaju sudskog spora moći ćete da iskoristite ugovor kao dokaz.

    Ali na ovaj način se i zakupci štite od neprimernog ponašanja vlasnika – na primer ukoliko odluči da poveća iznos mesečne kirije tokom trajanja ugovora, na sudu bi ovaj spor bio rešen u korist zakupca.

     

    Obilazite stan ali poštujte granice i privatnost zakupca

    Sasvim je u redu da s vremena na vreme posetite zakupca i uverite se da je sve u najboljem redu u stanu. Međutim, nemojte da preterujete sa posetama – jednom mesečno je sasvim dovoljno. Iako je važno da obilazite svoj posed, podjednako je važno da poštujete granice i privatnost zakupca.

    Obavezno se pre dolaska najavite podstanaru i ugovorite vreme kada ćete doći u obilazak. Takođe, nemojte da držite svoje lične stvari u stanu koji izdajete, osim ako je u pitanju nameštaj za stan i ako je tako unapred ugovoreno sa zakupcem.

     

    Saveti za zakupce – ispoštujte dogovor

    Kada želite da iznajmite stan, neophodno je dobro istražiti ponudu i odabrati onaj čije vam karakteristike najviše odgovaraju. Međutim, kako bi saradnja bila dugoročna neophodno je da ispoštujete sve što ste pri sklapanju ugovora dogovorili.

    Period u kome tražite stan

    Kako je cilj pronaći stan sa što boljim karakteristikama po što povoljnijoj ceni, potrebno je utvrditi period koji je najbolji za traženje stana. Izdavanje stanova je najpovoljnije kada je njihova ponuda najveća dok sa većom potražnjom dolazi i do rasta mesečnog zakupa.

    Najbolji period za traženje stana je od juna do oktobra. Ovo je zato što su veliki broj onih koji iznajmljuju stanove studenti, koji u ovom periodu najčešće napuštaju nekretnine.

     

    Budite savesni prema vlasniku stana

    Sa obzirom na to da stan u kome živite nije u vašem vlasništvu, neophodno je voditi računa o njemu i popraviti svaku štetu koja je načinjena za vreme vašeg boravka. Ovo se ne odnosi na investicije kao što su kvarovi na instalacijama, vodovod, struja, elementarne nepogode – one su odgovornost vlasnika.

     

    Redovno plaćajte račune i izveštavajte vlasnika

    Kako je u vašem interesu da budete u dobrim odnosima sa vlasnikom stana, važno je da ispunite svoju stranu dogovora i budete ažurni u plaćanju mesečne rente i ostalih računa.

    Ukoliko kasnite sa kirijom, unapred javite stanodavcu i pokušajte da se to ne dešava često. Nakon što ste platili račune, pokažite mu kao dokaz da izmirujete sve svoje obaveze. Potrudite se da budete u stanu kada stanodavac poželi da poseti stan i omogućite mu uvid u sve prostorije.

    Kako je izdavanje stana obostrana korist za zakupca i vlasnika stana, važno je međusobno poštovanje. Nadamo se da će ovi saveti pomoći da ostvarite profesionalan i korektan odnos sa vašim stanodavcem/zakupcem.

     

     

    Poslednjih godina sve je veća tražnja za stanovima u Pančevu. Samim tim i cena stanarine je značajno porasla, a predviđa se njen dalji rast i u budućnosti. Najviše se izdaju dvosobni i trosobni stanovi koji su površine između 30 i 100 kvadrata, dok je garsonjera najskuplja sa cenom od 6.94 evra po metru kvadratnom.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Marketing

    Besplatno proverite sluh u Pančevu

    Ako osećate da ne čujete dobro, savremena rešenja za dobar sluh će pomoći da počnete da živite kvalitetnijim životom i da ponovo uživate u svakodnevnom razgovoru i zvukovima koji nas […]

    Trendovi u opremanju dnevne sobe

    Dnevna soba je srce svakog doma, mesto gde se okupljaju porodica i prijatelji, prostor za opuštanje i uživanje. […]

    Akcija besplatne provere sluha u Pančevu

    Postoji dosta važnih trenutaka tokom života u kojima želimo da budemo maksimalno prisutni i koje želimo da zapamtimo. Ukoliko Vi ili neko koga poznajete teško pratite razgovor i osećate napor […]