• ALARMANTNI PODACI O PONAŠANJU DECE: Već od prvog srednje puše, piju i kockaju se

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Svaki četvrti đak bar jednom se napio, trećina je probala cigarete i nargile, dok je svaki šesti učestvovao u fizičkom sukobu sa vršnjacima, pišu Novosti. Ovo su pokazali rezulatati prvog istraživanja o zdravstvenom ponašanju dece školskog uzrasta u Srbiji, koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja..

    Doktor Marjan Ivanuša, predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u našoj zemlji, kaže da svaki četvrti dečak u prvom razredu srednje škole koristi cigarete.

    – Još nije predstavljena međunarodna studija, pa ne možemo upoređivati podatke sa drugim zemljama, ali znamo da je ovo sigurno alarmantan podatak i prilično visok procenat – kaže dr Ivanuša.

    Načelnica Centra za promociju zdravlja u Batutu Jelena Gudelj Rakić, kaže da je u proseku svaki treći srednjoškolac probao cigarete, dok je procenat onih koji puše u petom i sedmom razredu nešto manji.

    – Procenat pušača je najveći među devojčicama prvog razreda srednjih škola – kaže Jelena Gudelj Rakić. – Nargile je pušila skoro trećina učenika prvog razreda srednje škole.

    Kada je reč o alkoholu, skoro polovina učenika je probala neko alkoholno piće, dok je trećina pila u proteklih mesec dana. Zabeležen je i porast popularnosti kockanja među adolescentima.

    – Četvrtina se napila bar jednom u životu, češće dečaci nego devojčice – kaže Jelena Gudelj Rakić. – Dečaci takođe prednjače kada se radi o kockanju, sa kojim trećina školaraca ima iskustva.

    Važna tema istraživanja bilo je i vršnjačko nasilje, gde su rezultati pokazali da je svaki deseti učenik učestvovao u zlostavljanju drugih jednom ili dvaput tokom poslednjih nekoliko meseci. Približno isti broj dece rekao je da je bio žrtva nasilja u tom periodu.

    – U tuči nikada nisu učestvovale dve trećine ispitanika, dok je svaki šesti učestvovao u fizičkom sukobu četiri ili više puta u toku godinu dana – pokazuju podaci „Batuta“. – U digitalnom zlostavljanju drugog učenika tokom poslednjih nekoliko meseci učestvovao je u proseku svaki šesti đak.

    Ova međunarodna studija sprovodi se svake četvrte godine u velikom broju zemalja Evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije, dok je ove godine prvi put urađena u Srbiji. Istraživanje je urađeno u 101 školi, dok je anketirano više od 4.000 učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole.

    SLOŽNO SA RODITELjIMA

    DRŽAVNI sekretar Ministarstva zdravlja dr Berislav Vekić kaže da je pozitivna vest, prema istraživanju, što dve trećine dece ima dobar odnos i komunikaciju sa roditeljima, kao i da ima veliko poverenje u drugove iz školskih klupa.

    – Većina dece pozitivno ocenjuje odnose u porodici i podršku koju dobijaju – kaže dr Berislav Vekić. – Od toga, polovina dece ima poverenja u svoje nastavnike i profesore u školi.

    Svaki četvrti đak bar jednom se napio, trećina je probala cigarete i nargile, dok je svaki šesti učestvovao u fizičkom sukobu sa vršnjacima. Ovo su pokazali rezulatati prvog istraživanja o zdravstvenom ponašanju dece školskog uzrasta u Srbiji, koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija