Mladi i akohol Foto: pexels
Srbija

ALARMANTNI PODACI O PONAŠANJU DECE: Već od prvog srednje puše, piju i kockaju se

Izvor: 
Novosti Pon, 28/10/2019 - 21:13Svaki četvrti đak bar jednom se napio, trećina je probala cigarete i nargile, dok je svaki šesti učestvovao u fizičkom sukobu sa vršnjacima, pišu Novosti. Ovo su pokazali rezulatati prvog istraživanja o zdravstvenom ponašanju dece školskog uzrasta u Srbiji, koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u saradnji sa Ministarstvom zdravlja..

Doktor Marjan Ivanuša, predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u našoj zemlji, kaže da svaki četvrti dečak u prvom razredu srednje škole koristi cigarete. - Još nije predstavljena međunarodna studija, pa ne možemo upoređivati podatke sa drugim zemljama, ali znamo da je ovo sigurno alarmantan podatak i prilično visok procenat - kaže dr Ivanuša.

Načelnica Centra za promociju zdravlja u Batutu Jelena Gudelj Rakić, kaže da je u proseku svaki treći srednjoškolac probao cigarete, dok je procenat onih koji puše u petom i sedmom razredu nešto manji. - Procenat pušača je najveći među devojčicama prvog razreda srednjih škola - kaže Jelena Gudelj Rakić. - Nargile je pušila skoro trećina učenika prvog razreda srednje škole. Kada je reč o alkoholu, skoro polovina učenika je probala neko alkoholno piće, dok je trećina pila u proteklih mesec dana. Zabeležen je i porast popularnosti kockanja među adolescentima.

- Četvrtina se napila bar jednom u životu, češće dečaci nego devojčice - kaže Jelena Gudelj Rakić. - Dečaci takođe prednjače kada se radi o kockanju, sa kojim trećina školaraca ima iskustva. Važna tema istraživanja bilo je i vršnjačko nasilje, gde su rezultati pokazali da je svaki deseti učenik učestvovao u zlostavljanju drugih jednom ili dvaput tokom poslednjih nekoliko meseci. Približno isti broj dece rekao je da je bio žrtva nasilja u tom periodu. - U tuči nikada nisu učestvovale dve trećine ispitanika, dok je svaki šesti učestvovao u fizičkom sukobu četiri ili više puta u toku godinu dana - pokazuju podaci "Batuta". - U digitalnom zlostavljanju drugog učenika tokom poslednjih nekoliko meseci učestvovao je u proseku svaki šesti đak.

Ova međunarodna studija sprovodi se svake četvrte godine u velikom broju zemalja Evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije, dok je ove godine prvi put urađena u Srbiji. Istraživanje je urađeno u 101 školi, dok je anketirano više od 4.000 učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole. SLOŽNO SA RODITELjIMA

DRŽAVNI sekretar Ministarstva zdravlja dr Berislav Vekić kaže da je pozitivna vest, prema istraživanju, što dve trećine dece ima dobar odnos i komunikaciju sa roditeljima, kao i da ima veliko poverenje u drugove iz školskih klupa.

- Većina dece pozitivno ocenjuje odnose u porodici i podršku koju dobijaju - kaže dr Berislav Vekić. - Od toga, polovina dece ima poverenja u svoje nastavnike i profesore u školi.
MarketingNajnovije vesti