Plastične flaše Foto: Peakpx
Srbija

Aparati za kauciju za plastične flaše koštaju i do 100 hiljada evra, nejasno ko će to da plati

Izvor: 
Novosti Sre, 26/02/2020 - 08:59

Uvođenje sistema plaćanja kaucije za plastična, staklena i limena pakovanja otvara pitanje ko će snositi trošak kupovine aparata, koji treba da budu postavljeni širom Srbije, u radnjama u kojima će se skupljati otpad.
 
Da li će i to pasti na teret građana, nije jasno iz Nacrta izmena i dopuna Zakona o ambalaži koji je nedavno objavilo Ministarstvo zaštite životne sredine, pišu "Novosti".
 
"Nama je na sastancima Radne grupe rečeno da je Ministarstvo spremno da finansira aparate, ali u Nacrtu piše da za sprovođenje zakona nisu potrebna sredstva iz budžeta", kaže za Novosti Kristina Cvejanov iz "Eko star parka", članica Radne grupe za izradu ovog dokumenta.
 
"Sada nije jasno ko taj trošak snosi. Da bi se aparati postavili na lokacijama na kojima će se prikupljati ambalaža, potrebni su milioni, a jedan košta od 15 do sto hiljada evra", navodi Cvejanov i dodaje da sada ne deluje realno da se svaka tačka sakupljanja otpada reši preko aparata. Oni su, kako ističe, ključni mehanizam kontrole.
 
"Depozitni sistem mora da se kontroliše da ne bi bilo zloupotreba i najveći deo investicija odlazi upravo za taj mehanizam. Njega čine aparati koji su postavljeni u trgovinama i centri u kojima se pojedinačno broji ambalaža. To je način da se spreči da se iz depozitnog fonda vrati kaucija za pakovanja koja nisu kupljena u Srbiji, jer bi to značilo bankrot čitavog sistema", kaže Cvejanov.
 
Kao primer navodi Hrvatsku gde nije postojala obaveza kontrole same boce kada je pre osam godina uveden ovaj sistem. Tako su iz BiH i Slovenije dovozili ambalažu i vraćali u Hrvatsku, a trgovina je plaćala kauciju koju prethodno nije naplatila što je napravilo milionske gubitke hrvatskom Fondu za životnu sredinu.
 
Uloga aparata je da očita bar kod na boci i proveri da li je ambalaža iz naše zemlje. Tu kontrolu mogu da obavljaju i kasiri ručnim čitačima, ali tada je otvoren veliki prostor za ljudsku grešku.
 
Podsetimo, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je da se priprema depozitni sistem kada je u pitanju plastika, odnosno plaćanje kaucije za plastične i sve staklene flaše, limenke...
 
 
 MarketingNajnovije vesti