• Brnabić: Iskreno sam ponosna na sve što je vlast uradila tokom pandemije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je iskreno ponosna na sve što je vlast uradila tokom pandemije koronavirusa, „kako su se borili, koliku su efikasnost pokazali“, na spremnost države da reaguje, „finansijsku sposobnost da iznese sve ovo, a da uporedo sa tim da tri paketa mera podrške građanima i privredi“.

     

    Brnabić je, u dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa o EU na temu „Javno zdravlje, kovid i vakcinacija“, rekla da joj je „žao što smo svedočili raznoraznim zloupotrebama“.

    „Žao mi je što sam i kao neko ko jeste odgovoran, pre svega, za sve ovo morala pa i u roku od devet dana da čujem potpuno suprotne poruke da li nešto treba da radimo ili ne treba da radimo i to od organizacija koje su profesionalne, nisu političke, nešto su govorili 4. septembra, nešto potpuno drugo 9. septembra, i što smo svi morali, na kraju krajeva, da snosimo posledice takvih neodgovornih politika ili neodgovornih odluka“, rekla je Brnabić.

    Ona je istakla da „ovakve pandemije društvo može da pobedi samo jedinstveno, nikako podelama“ i dodala da je „u tom smislu važno da vidimo kako smo se svi mi poneli i kako se nosimo sa ovim svaki dan“.

    Brnabić je, govoreći o tome šta je Vlada Srbije tokom pandemije uradila, uz veliku pomoć i podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da građani budu zaštićeni i bezbedni, navela da su izgradili i kompletno opremili tri nove bolnice u Beogradu, Kruševcu i Novom Sadu, što je više od 2.000 postelja zahvaljujući kojima se svaki dan spasavaju desetine života.

    „Prvi smo u kontinentalnoj Evropi, a drugi u Evropi ukupno nabavili vakcine protiv kovida 19 .Mislim da smo jedina zemlja koja ima u ovom trenutku pet vakcina na raspolaganju“, rekla je Brnabić na skupu koji je trajao oko dva i po sata.

    Ona je, pored ostalog, navela da je napravljen efikasan sistem za iskazivanje interesovanja za vakcinisanje, pokrenut je proces punjenja i proizvodnje Sputnjik i Sinofarma vakcina u Srbiji, višestruko je unapređen kapacitet za testiranje.

    „Nabavljali smo uvek najinovativnije i najefikasnije lekove i nalazili novac za sve to, nastavili sve infrastrukturne radove“, rekla je Brnabić.

    Ona je istakla da su povećane plate u zdravstvu, zaposleno je 511 lekara i 900 medicinskih sestara i tehničara.

    „U ovom trenutku imamo vakcinisano 3.041.835 osoba, što je 56,3 odsto građana ukupno, revakcinisano je 2.899.964, što je 53,7 odsto i treću dozu je primilo 21,1 odsto građana“, rekla je Brnabić.

    Ona je rekla da je nastavljeno da se radi na digitalizaciji zdravstva.

    Lončar: Najveći teret izneli mladi lekari i sestre

    Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da zbog pandemije koronavirusa u zdravstvu više nije ništa isto kao što je bilo 2019. godine.

    On je rekao da je od 2014. do 2020. godine zaposleno oko 27.000 zdravstvenih radnika, a da je od januara ove godine do danas zaposleno 3.827 lekara i sestara.

    „Najveći teret ove pandemije su izneli mladi lekari i sestre uz ogromnu pomoć malog broja starijih i iskusnijih i oni koji znaju koji su ih brzo obučili i uveli u posao. Oni su sve te veštine prihvatili“, rekao je Lončar.

    On je naveo da su to „deca koja su bila na nekim specijalizacijama i da oni drže kovid bolnice i kovid odeljenja“.

    „To je blago koje imamo i ono što mora da bude budućnost srpskog zdravstva. Moramo da uradimo smenu generacija. Ova deca u budućnosti moraju da sprovedu novi koncept zdravstva“, rekao je Lončar.

    Panić zamolio Lončara da ne unosi paniku među građane

    Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić zamolio je Lončara da ne unosi paniku među građane Srbije i naveo da „u novoizgrađenim specijalnim kovid bolnicama nisu nosioci posla deca koja su na specijalizaciji, već su tamo kolege koje su povučene iz vrhunskih sekundarnih i tercijalnih ustanova“, a deca o kojoj je govorio ministar su ispomoć.

    „Tamo ima lekara, nedovoljno, ne prave strukture, što se vrlo jasno može videti iz tri konkursa koja su bila za specijalne kovid bolnice, koliko je traženo specijalista koje vrste, a koliko je primljeno“, rekao je Panić.

    On je rekao da je od početka epidemije korona virusa „135 lekara platilo životom“, a da se ne zna koliko je sestara, tehničara i zaposlenih u zdravstvu preminulo.

    Panić je rekao da u zdravstvu ima 10 različitih obračuna plata, da je više od 60 odsto v.d. direktora u zdravstvu „koji su ucenjeni i brinu samo o svojoj fotelji“, ne znaju da organizuju rad i naveo da se u zdravstvenim ustanovama „mešaju crveni i zeleni putevi“, ne poštuju se najosnovniji principi infektivnog rada.

    On je tražio da se skine oznaka tajne kada je u pitanju nabavka respiratora i vakcina.

    Panić je rekao da „vakcinalna kampanja nije uspela zato što se predsednik Srbije, zajedno sa profesorom Nestorovićem, oličenjem antivakserstva, smejao virusu i pozivao žene da idu u kupovinu u Trst“.

    „Tvrdim da se pacijenti otpuštaju kući da bi se napravilo mesto u bolnicama koji dolaze posle dva ili tri dana i preminu u bolnici .Tvrdim da ste odgovorni za ugrožavanje zdravlja i za nepotrebne smrti koje se dešavaju u Srbiji“, rekao je Panić.

    Lončar je rekao da Panić „optužuje nekoga da je kriv za nečiju smrt bez ijednog dokaza“.

    „Kakva god da vam je namera i šta god da je ipak ste lekar, bez ijednog jedinog dokaza nekog optužujete za nečiju smrt. Ja sam šokiran“, istakao je Lončar.

    Lončar je rekao da Panić nije predstavnik sindikata i zdravstva, već se bavi politikom.

    Brnabić je rekla da je Panić „primer licemerja, kontradiktornih poruka i ponašanja i primer politikanstva“.

    Ona je rekla da Panić radi u crvenoj zoni, zna šta je kovid, a govori na javnim skupovima, kao što je Ekološki ustanak, u danu kada je 41 osoba preminula, a nekog drugog optužuje za smrt.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija