trudnica Foto: pixabay
Srbija

Centar za mame: Novac nije rešenje za rađanje dece

Izvor: 
Nova ekonomija Čet, 02/01/2020 - 13:54Da novac nije rešenje za rađanje dece, poručeno je u Centru za mame.
"Mere vlade za podsticanje nataliteta bih uporedila sa otvorenim prelomom noge i vezivanjem kuhinjske krpe oko njega. I sad, ne možemo da kažemo da ništa nije urađeno, stavljena je ta kuhinjska krpa, ali da li je to zaista prava stvar? Nisam baš sigurna da jeste", ocenila je na konferenciji Poslovanje po meri porodica Jovana Ružičić iz Centra za mame.
 
Konferenciju je organizovala Business Info Grupa, izdavač Nove ekonomije, u saradnji sa Unicefom Srbija i uz podršku Ministarstva za kulturu i medije.
 
Kako je kazala, natalitet, odnosno negativni natalitet, nije problem samo ove Vlade, to je višedecenijski problem u našoj zemlji. "Jedino što je specifično za ovu Vladu je da se oni vrlo ističu, pogotovo u poslednjih nekoliko meseci kako nam se bliži predizborna kampanja, da oni izuzetno rade na tome i da je to njihov glavni fokus itd", kazala je ona.
 
Kako dodaje, kad god se neko bavi natalitetom, od strane države, uglavnom se fokusira na novac, a on, kako objašnjava, nije rešenje.
 
"Kada pričam o sistemu, o čemu zapravo pričam? Pričam o nekoliko stvari koje bih spomenula. Pričam o poslodavcima. Danas ćemo ovde pričati o dobrim poslodavcima. Ima ih i te kako koji nisu sjajni. Kada bi sistem funkcionisao, poslodavcima ne bi palo na pamet da nekome postave pitanje da li ste udati ili da li imate dečka, na intervjuu za posao. Žene se nikada ne bi tresle oko toga da li će dobiti otkaz kada ostanu u drugom stanju, odnosno ne bi ni pomišljale da se vrate na manju poziciju od one na kojoj su bile pre porodiljskog. A sada imamo zakone koji sve to navodno sprečavaju, ali praksa pokazuje nešto sasvim drugačije", napominje ona.
 
Porodilišta - tema o kojoj gotovo niko ne priča
 
Istraživanja Centra za mame pokazuju da svaka deseta žena u Srbiji ni ne pomišlja da bude mama samo zbog tretmana koji je imala u porodilištu.
 
"Kada pričamo o natalitetu, porodilišta su najlakša stvar da se popravi od svega što ću danas spomenuti, a njima se niko ne bavi. Odnos prema ženama u porodilištima treba da se promeni. Kada bi žene iz tih porodilišta izlazile nasmejane, jake, snažne, verujući u svoje mogućnosti, da one mogu, da one znaju, da su sposobne, a ne ubijene u pojam sa traumama za život. Žene se zaistra trude da zaborave ta iskustva koje su imale u porodilištu", rečeno je na konferenciji.
 
Takođe, sistem garantuje samohranim roditeljima zaštitu, a gotovo da uopšte nema razgovora o tome. Tek u nekoliko navrata se spomenuo alimentacioni fond. "Žena, a vrlo često su samohrani roditelji majke, ako  nije sigurna da će i dalje biti dobro i da će joj država pomoći da se izbori, kako će onda da se odvaži da bude majka?
 
Koji su još problemi istaknuti u vezi sa natalitetom, čitajte OVDE.
 
 MarketingNajnovije vesti