Vakcina Foto: pixnio
Srbija

CeSID: Dve trećine ispitanika veruje da su ruska i kineska vakcina pouzdanije od onih sa Zapada

Izvor: 
N1/FoNet Uto, 24/08/2021 - 15:20Istraživanje koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) pokazuje da dve trećine ispitanika veruje da su ruska, odnosno kineska vakcina pouzdanije od vakcina napravljenih na Zapadu, saopštio je danas CeSID.

Ovo pokazuje da se pozitivna percepcija kineskog uticaja u Srbiji povećala posle pandemije kovid19, navodi CeSID.

Prema istraživanju, 77 odsto anketiranih građana smatra da Kina ima pozitivan uticaj na Srbiju, a 33 odsto misli da je Kina najviše donirala Srbiji.

Istraživanje pokazuje da 61 odsto građana ima „proistočno raspoloženje“, osam odsto građana je „prozapadno orijentisano“, dok 31 odsto zadržava distancu i neutralnost prema ključnim međunarodnim akterima.

Iz analize proističe da mediji retko negativno ili kritički izveštavaju o Rusiji i Kini sa „devet i 10 odsto u ukupnoj slici i sa više od trećine pozitivno intoniranih tekstova“.

Zvaničnici Srbije su pominjali Kinu isključivo u neutralnom ili u pozitivnom kontekstu, a medijska prezentacija Kine je išla u pravcu njenog pozicioniranja kao globalnog lidera u borbi protiv pandemije.

Odnosi između Srbije i Kine prikazuju se kao prijateljski, dok je narativ o saradnji sa zapadnim akterima uglavnom prezentovan kao partnerski odnos.

Prema istraživanju, o EU, SAD i NATO ima manje od 20 odsto pozitivnih tekstova u ukupnoj slici.

Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je na uzorku od 1.004 ispitanika starija od 15 godina, na teritoriji Srbije bez Kosova, u periodu od 16. do 28. aprila.

Analiza sadržaja je urađena na uzorku onlajn sadržaja 11 medija od 20. marta do 20. maja.

 
MarketingNajnovije vesti