trudnica Foto: pixabay
Srbija

Da li trudnice i buduće mame treba da se vakcinišu?

Izvor: 
bebac.com Pet, 22/01/2021 - 09:01

Vakcina protiv kovida za sada nije dovoljno ispitana na trudnicama. Studije su u toku, piše Bebac.
 
Nijedna vakcina protiv koronavirusa nije ispitana na trudnicama, ali to ne znači da ne bi bila bezbedna. To je za RTS istakao imunolog dr Srđa Janković, odgovarajući na pitanje o vakcinaciji trudnica i budućih mama.
 
— Mi samo ne možemo da savetujemo trudnicama da se vakcinišu, jer nemamo podatke o tome. Svakako vakcinu ne dajemo onim ženama koje znaju da su u drugom stanju — naglasio je dr Janković.
 
Ipak, ima i onih žena koje su se vakcinisale, a nisu znale da su trudne, odn. posle vakcinacije su saznale da su u drugom stanju. Imunolog dr Srđa Janković pojasnio je da je do sada objavljeno da je nekoliko desetina žena, koje nisu znale da su u drugom stanju, primilo vakcinu, ali da nije bilo nikakvih posledica.
— Žene koje sada planiraju trudnoću trebalo bi da pripaze na vakcinaciju — istakao je dr Janković.
 
Postavlja se i pitanje da li žene koje su se vakcinisale treba da odlože planiranje potomstva i koliko dugo. Na to dr Janković odgovara:
 
— Ne radi se o dugom periodu, od godinu ili dve, već o nekoliko meseci.
 
Podsetimo, od ponedeljka 18. januara, građani Srbije mogu da prime tri vakcine protiv kovida-19: Fajzer/Bajontek (SAD/Nemačka), Sputnjik Ve (Rusija) i Sinofarm (Kina).
 
Kada je reč o imunizaciji protiv drugih zaraznih bolesti, trudnicama se preporučuje da prime vakcinu, međutim, u slučaju koronavirusa, za sada nema dovoljno podataka i naučno potkovanih istraživanja na trudnicama i dojiljama, ali su te studije u toku.MarketingNajnovije vesti