Foto: pixabay
Srbija

Danas i sutra obustava rada advokata

Izvor: 
Nova ekonomija Sre, 20/10/2021 - 08:26Advokatska komora Srbije najavila je obustavu rada danas i sutra, 20. i 21. oktobra zbog stava Vrhovnog kasacionog suda o dozvoljenosti banaka da naplaćuju troškove obrade bankarskih kredita.
 
U dane obustave rada advokati Srbije neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima bez izuzetka. 

Vrhovni Kasacioni sud (VKS) je na sednici Građanskog odeljenja u septembru doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita.

 
Obustavom rada advokati Srbije žele da izraze najoštrije protivljenje objavljenoj dopuni pravnog stava Građanskog odeljenja VKS-a kojom se, kako navode, "na direktan način narušava pravna sigurnost građana Srbije".
 
AKS navodi i da obrazloženje dopune stava zbog svoje nejasnoće stvara mogućnost različitih tumačenja i odluka nižestepenih sudova.
 
Obustava rada odnosiće se na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama, navodi se u odluci Advokatske komore Srbije. 
 
Kako se navodi, u toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta. 
 
Udruženje banaka: Odustanite od tužbi, pa ćemo mi od naplate troškova
 
"Odluka od obustavi doneta je kako bi se još jednom, javnost, građani i državni organi  upozorili na problem neujednačenosti sudske prakse od strane najvišeg suda u Srbiji koji izmenama i dopunama svojih stavova koji nisu izvor prava utiču na neravnopravnost građana u ugovornim odnosima sa bankama u postupku odobravanja kredita", navodi Aadvokatska komora Srbije. 
 MarketingNajnovije vesti