kompjuter pixabay
Srbija

Digitalizacija katastra devet meseci pre roka

Izvor: 
Tanjug Čet, 28/05/2020 - 13:13


Republički geodetski zavod omogućio je uvid i preuzimanje ažuriranih podataka iz digitalnih baza katastra nepokretnosti devet meseci pre roka propisanog Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova. 

Banke su, kako se navodi u saopštenju Zavoda, bile poslednje u nizu profesionalnih korisnika kojima je od marta omogućena digitalana komunikacija sa katastrom i one su za samo dva meseca katastru podneli 728 zahteva za izdavanje dokumenata u digitalnom formatu.

Advokati su nešto ranije u martu, počeli da koriste eŠalter i do sada su podneli 1.299 zahtev.

Donošenje rešenja u elektronskoj formi počelo je 8. juna 2018, a rešenja se strankama dostavljaju u formi štampanog primerka elektronskog dokumenta i odmah po donošenju postavljaju na Elektronsku oglasnu tablu na sajtu RGZ-a.

Najveći korisnici eŠaltera su javni beležnici koji su od početka funkcionisanja servisa 1. jula 2018. godine katastru podneli više od 490.000 zahteva u digitalnom obliku.

Licencirane geodetske organizacije digitalnu komunikaciju sa katastrom započele su sredinoom novembra 2019. godine i u nešto više od pola godine podnele više od 50.000 zahteva katastru.

Po završetku vanredne situacije zbog korona virusa, predaja svih zahteva u katastru se zakazuje putem interneta i građani se primaju bez gužvi i čekanja, u zakazano vreme.

RGZ je sedam meseci pre roka započeo i dogovore za pristup eŠalteru za pravna lica koja nemaju svojstvo profesionalnih korisnika. U saopštenju se dodaje da su Podaci katastra preko eŠaltera dostupni i agencijama za posredovanje u prometu nepokretnosti. Za agente koji se bave prometom nekretnina biće organizovane i obuke za korišćenje digitalnih servisa kao što su Registar cena i digitalna platforma GeoSrbija.

Direktor RGZ-a Borko Drašković rekao je da GeoSrbija nudi brojne podatke koje agenti za nekretnine mogu da koriste kako bi klijentima ponudili potpune i precizne informacije o nepokretnosti koju kupuju ili prodaju.

"Uz nekoliko klikova na digitalnoj platformi GeoSrbija veoma brzo može da se dođe do informacija da li nekretnina ima teret ili zabeležbu i na osnovu toga proceni koliko je nekretnina kojom se prometuje pouzdana investicija", rekao je Drašković.
MarketingNajnovije vesti