• DS: Može li se verovati Ivici Dačiću da će Srbija suzbiti monopol Gaspromnjefta?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Resorni odbor Demokratske stranke za energetiku i rudarstvo oglasio se danas povodom izlaganja Ivice Dačića na konferenciji “Srpsko-američki odnosi: Strategija energetske efikasnosti“. Dačić je ovom prilikom izjavio da je Srbija spremna da zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama radi na diversifikaciji snabdevanja energentima i da Srbija drži širom otvorena vrata što većem broju snabdevača energentima, jer je to u našem najboljem interesu. Iako se slažu sa pomenutim stavovima, demokrate ipak ne zaboravljaju ko snosi veliki deo odgovornosti za stanje u energetskom sektoru i pitaju se može li se ovog puta verovati Ivici Dačiću, saopštava DS.

    Podsećamo da je Mirko Marjanović, visoki dužnosnik SPS-a, bio dva puta biran za predsednika Vlade i da su ove Vlade donele niz zakona koji su omogućili represiju nad profesorima, studentima i novinarima koji nisu podržavali režim Slobodana Miloševića. Marjanović je bio i na čelu spoljno-trgovinskog preduzeća Progres, a sa ruskom firmom Gasprom 1992. godine je osnovao firmu Progres-trejding, koja je uspostavila monopol snabdevanja gasom na tržištu Srbije,“ poručuju demokrate.

    Ne smemo zaboraviti ni Dušana Bajatovića, predsednika Pokrajinskog odbora SPS za Vojvodinu, koji je na čelu Srbijagasa od 2008. godine. Uz pomoć partijskog kolege Aleksandra Antića, koji je bio ministar za rudarstvo i energetiku u razdoblju od 2014. godine do oktobra 2020. godine, radio je na odbrani i učvršćivanju monopola snabdevanja gasom. U ovom vremenskom periodu skladište gasa Banatski Dvor predato je u većinsko vlasništvo Gaspromnjeftu, i opstruirana je podela Srbijagasa na transportni, proizvodni i distributivni deo. Tadašnji direktor sekretarijata Energetske zajednice više puta je dolazio da nas upozori da je ova pravna i organizaciona transformacija neophodan uslov da Srbija obezbedi pretpostavke za snabdevanje gasom od drugih dobavljača. Dodatno, ovaj dvojac je uporno gurao u drugi plan i izgradnju gasnog konektora Niš – Dimitrovgrad koji je bio spreman za realizaciju već od 2015. godine, dodaje DS u saopštenju.

    Pamtimo mi i Ivicu Dačića koji je obećavao transformaciju SPS u evropsku socijal-demokratsku stranku, ali je u ključnom momentu ipak odabrao avion za Moskvu i konsultacije sa Kremljom. Osobe koje su decenijama predano radile na uspostavljanju, učvršćivanju i produžavanju monopola Gaspromnjefta na srpskom tržištu, teško da mogu biti nosioci suprotnog procesa. Da ne bude zabune – nismo mi protiv učešća Gaspronjefta na našem tržištu gasa, već se zalažemo za to da ova kompanija bude samo jedan od ponuđača, a da mi budemo u prilici da biramo od koga i koliko ćemo da kupujemo. Kadrovske promene u energetskom sektoru, a naročito sektoru gasa i nafte biće prvi test i lakmus papir evropske orijentacije buduće Vlade,“ poručuju iz RO DS za energetiku i rudarstvo.

    Resorni odbor Demokratske stranke za energetiku i rudarstvo oglasio se danas povodom izlaganja Ivice Dačića na konferenciji “Srpsko-američki odnosi: Strategija energetske efikasnosti“. Dačić je ovom prilikom izjavio da je Srbija spremna da zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama radi na diversifikaciji snabdevanja energentima i da Srbija drži širom otvorena vrata što većem broju snabdevača energentima, jer je to u našem najboljem interesu. Iako se slažu sa pomenutim stavovima, demokrate ipak ne zaboravljaju ko snosi veliki deo odgovornosti za stanje u energetskom sektoru i pitaju se može li se ovog puta verovati Ivici Dačiću

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija