Novac
Srbija

EKONOMSKE MERE: Država će platiti minimalce za mala preduzeća

Izvor: 
021 Ned, 29/03/2020 - 23:28

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o ekonomskim merama koje država planira da sprovede, kako bi prevazišli krizu usled epidemije virusa korona.
 
Prema Vučićevoj proceni, Srbija će imati dva do tri puta manji ekonomski pad, nego što je imala 2009. godine, kada je svet pogodila ekonomska kriza. 
 
Država planira tri vrste finansiranja u budućnosti, a to su unutrašnje budžetske rezerve, zaduživanje na domaćem tržištu i na međunarodnom. 
 
"Svim preduzetnicina, mikro i malim preduzećima, platićemo minimalac za tri meseca, makar i ne trajala toliko čitava kriza oko korone. To će biti obezbeđeno svakom preduzetniku, frizeru, obućaru, pekaru, taksisti. Svakom od njihovih zaposlenih. Po 250 evra po mesecu. Ovo je za njih jako strašno, ali će sada imati da isplate minimalac svojim zaposlenima. Radili-ne radili, mi ćemo im to platiti. Želimo da ti preduzetnici mogu da nastave da rade, da prežive. Ali na to će moći da računaju samo oni koji nisu otpustili više od 10 odsto radnika. To nas sve košta 700 miliona evra za tri meseca", kazao je Vučić.
 
On je rekao i da se odlaže plaćanje poreza i doprinosa za sledeću godinu, te da pomoć malim preduzetnicima neće biti isplaćivana po završetku krize, nego posle dva meseca.
 
"Znači već za mesec dana, kako bismo proverili da li ste otpuštali radnike ili ne. Ako je neko otpustio radnike i sada ih vrati, mi ćemo i to platiti. Vratili smo radnike. Ako zaposli još ljudi, tražićemo kako i da nagradimo", dodao je Vučić.
 
Kako je kazao, "nećemo živeti kao bubreg u loju, imaćemo problema, oni će biti ozbiljni, ali ćemo ih prevazići lakše nego neke zemlje Evropske unije, jer su finansije stabilne".
 
 MarketingNajnovije vesti