Foto: pixabay
Srbija

EPS formirao Savet za zaštitu potrošača nakon kolektivne tužbe

Izvor: 
Danas Čet, 18/01/2018 - 08:04

Direktor EPS-a Milorad Grčić formirao je Savet za zaštitu potrošača - krajnjih kupaca električne energije, od sedam članova, nakon što je Ministarstvo trgovine pokrenulo postupak protiv Elektroprivrede Srbije, na osnovu kolektivne tužbe Centra za zaštitu potrošača Forum.
 
Tako je EPS dozvolio potrošačima da ga kontrolišu, nakon što je bezmalo dve godine ignorisao takvu obavezu potpisanu Zakonom o zaštiti potrošača, piše Danas.
 
Jedan od razloga za podnošenje ove tužbe je i nepostojanje Saveta i Komisije, u kojima mora da bude i predstavnika potrošačkih organizacija. Tužba je podneta protiv EPS Distribucije, kao javnog preduzeća koje trguje strujom. 
 
Prema podacima Foruma, u Nišu i okolini je najmanje 2.500 porodica od kraja 2015. godine do danas ostalo bez struje zbog navodne neovlašćene potrošnje, odnosno krađe struje, a neke od njih struju nemaju i po tri godine. EPS Distribucija je često takvu potrošnju konstatovala "bez prisustva potrošača i dokaza koje zakon zahteva", a potom je odbijala da ih priključi na mrežu, iako su građani platili, kako se navodi, "nezakonito obračunatu" neovlašćenu potrošnju i troškove izmeštanja brojila koji su prebačeni na njih. 
 
U kolektivnoj tužbi se zahteva privremeno uključivanje svih isključenih potrošača i isporuka električne energije do okončanja sudskih sporova. Takođe, zahtev je i da Ministarstvo naloži EPS Distribuciji da stavi van snage obračune o neovlašćenoj potrošnji koje su dobili isključeni potrošači, a da njihova brojila o svom trošku dovede u tehnički ispravno stanje. 
 
Prema navodima u tužbi, EPS Distribucija je zloupotrebila institut neovlašćene potrošnje - "krađe struje", sa ciljem da naplati zastarela dugovanja, u kojima se nalazi i kamata obračunata konformnom metodom, koju je Ustavni sud 2012. godine proglasio neustavnom, zbog koje su ti dugovi uvećani i za preko 60 odsto.MarketingNajnovije vesti