Kompjuter Foto: pixabay
Srbija

Evidencija o državljanima Srbije u elektronskom obliku

Pančevo, Uto, 01/01/2019 - 07:57
Suzana Prvulj

U skladu sa Zakonom o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije, uspostavljena je jedinstvena evidencija o državljanima Srbije u elektronskom obliku.

Na sajtu Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, saopšteno je kako to znači da građani više neće morati da budu kuriri koji nose uverenje o državljanstvu sa jednog na drugi šalter, već će ova elektronska evidencija biti dostupna svim službenicima državne uprave i lokalne samouprave.

U okviru Centralnog sistema matičnih knjiga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u kojima se vode podaci iz tri matične knjige – rođenih, venčanih i umrlih, uspostavljena je nova jedinstvena elektronska evidencija o državljanima Republike Srbije kao četvrta knjiga – knjiga državljana.

Elektronsku evidenciju uspostavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i tim povodom oba ministarstva izdala su instrukcije jedinicama lokalne samouprave u vezi sa prenosom podataka sa jasnim rokovima za završetak posla.Marketing

Najnovije vesti