vakcina fajzer Foto: pixabay
Srbija

Fajzerova vakcina protiv korone kod dece davala bolje rezultate nego kod odraslih

Izvor: 
RTS Pon, 14/06/2021 - 20:28Fajzerova vakcina za decu od 12 do 15 godina odobrena je i kod nas. Pavle Zelić iz Agencije za lekove potvrdio je da se radi o istoj vakcini kao i za odrasle i da su istraživanja pokazala da je kod dece davala čak bolje rezultate.

Pavle Zelić je gostujući u Beogradskoj hronici izjavio da je Agencija za lekove i Komisija za humane lekove u petak potvrdila ono što su već znali od američkih kolega kao i evropske uprave za lekove, da je Fajzerova vakcina pre svega bezbedna i efikasna za uzrast od 12 do 15 godina.

To su, ističe, rezultati kliničkih studija koji su dopunjeni. I u decembru su imali te podatke ali je bilo neophodno da se te studije kompletiraju, odnosno da se dobiju izveštaji da je prošlo dovoljno vremena i da su na najvišim etičkom nivou sprovedena istraživanja zaista pokazala dobre rezultate.

"To su procenili stručnjaci u svetu i u Srbiji i mi smo odobrili", rekao je Zelić.

Imunizacija dece Fajzerovom vakcinom

Naveo je da su sledeći koraci na organizacijama telima i institucijama, pre svega Institutu Batut koji moraju praktično da urade imunizaciju dece "Fajzerovom" vakcinom. Dodaje da postoji stručno-metodološko uputstvo koje dolazi posle sažetka leka koje izdaje agencija i to su ključni koraci kada se govori o praktičnim aspektima koji sve zanimaju.

"Ono što bi posebno naglasio je da ovde imamo decu kojoj je ova vakcina neophodna, koja imaju neke hronične bolesti i stanja zbog kojih im je kovid19 veoma opasan i veliki rizik i zato toj deci moramo pružiti šansu da se imunizuju i verujem da će to biti moguće u najskorijem roku", očekuje Zelić.

Naglasio je da su sve vakcine koje se kod nas daju efikasne protiv aktuelnih sojeva virusa, i protiv "delta" koji dolazi iz Indije i najviše zabrinjava.

Što se tiće mogućnosti da vakcina bude uvedena u kalendar Zelić kaže da je to pitanje koje moramo da rešimo u nekom trenutku.

"Mi sa jedne strane i pored svega malo znamo o ovom virusu, a naročito nas interesuje dugotrajnost i efektivnost imunizacije", smatra Zelić.

Istakao je da je najvažnije da imamo visok obuhvat vakcinacije da virus ne bi imao šanse da dalje mutira. "Vakcinacija je jedini odgovor na to i vakcine su izuzetno bezbedne", poručio je Zelić.

 
MarketingNajnovije vesti