• Građani će preko portala imati uvid u sve svoje poreske obaveze

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je u utorak da će svi porezi za građane do kraja godine biti objedinjeni i nalaziće se na jednom mestu, odnosno portalu.

    Jovanović je, na sastanku sa predstavnicima lokalnih samouprava povodom uvođenja jedinstvenog informacionog sistema lokalnih poreskih administracija, istakao da je danas predstavljen jedinstven informacioni sistem lokalnih poreskih administracija.

    On je podsetio na to da je izmenjen Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji, i naveo da je rok za lokalne samouprave 31. decembar da uvedu jedinstven informacioni sistem za plaćanje poreza.

    Taj sistem treba da donese značajna olakšanja, pre svega, našim građanima. Ideja je da građani na jedan klik preko jednog portala imaju uvid u stanje svih svojih poreskih obaveza na teritoriji čitave Srbije, ali i da drugi državni registri i organi mogu da koriste ove informacije iz ovog registra, objasnio je Jovanović.

    Takođe, on je rekao da će država pomoći opštinama i gradovima u uvođenju tog sistema i da će Švajcarska donirati sredstva za tu namenu.
    Jovanović je naveo da je današnjim sastankom u Palati Srbija počelo formiranje jedinstvenog informacionog sistema lokalnih poreskih administracija.

    On je objasnio da će građani unošenjem svog jedinstvenog matičnog broja moći da vide sve svoje poreske obaveze na teritoriji čitave Srbije.

    Jovanović je najavio da je predstoji i uvođenje E-katastra, putem kojeg će građani umesto sa pet ili šest koraka moći kod notara da overe svoj ugovor o kupoprodaji i završe elektronski sve oko knjiženja i poreskih obaveza na jednom mestu.

    Da bismo to uradili moramo imati standardizovanu proceduru migracije podataka građana u centralizovani informacioni sistem, rekao je on i dodao da se ipak mora sačuvati autonomija lokalnih samouprava.

    Direktor Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbli rekla je da ta zemlja želi da pomogne uvođenje transparentnog sistema oporezivanja imovine u Srbiji, i naglasila da je upravljanje porezom veoma važno za opštine i gradove, a posebno za građane i privatni sektor.

    Lojbli je podsetila na to da će Švajcarska u okviru strategije za saradnju sa Srbijom do 2021. godine opredeliti 95 miliona evra za razvojnu pomoć našoj zemlji.

    Sastanak je organizovala Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu, uz podršku Vlade Republike Srbije i Ambasade Švajcarske, kao i Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju u Srbiji.

    Predstavnicima 31 lokalne samouprave  je prezentovano softversko rešenje kompatibilno sa jedinstvenim informacionim sistemom lokalnih poreskih administracija.

     

    Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je u utorak da će svi porezi za građane do kraja godine biti objedinjeni i nalaziće se na jednom mestu, odnosno portalu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija