QR kod Foto. needpix
Srbija

Grčko ministarstvo rešilo problem očitavanja QR kodova za turiste van EU

Izvor: 
Euronews Srbija/FoNet Čet, 22/07/2021 - 18:05
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je Ministarstvo turizma Grčke uspešno rešilo problem očitavanja QR kodova na proverama u zatvorenim prostorima i lukama, državljanima koji dolaze van Evropske unije.

Građani Srbije, kao i Ujedinjenog Kraljevstva, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i mnogih drugih država imali su probleme pri očitavanju QR kodova.

"To je pitanje tehničke prirode, koje je moralo da se reši u Grčkoj i njihov ministar turizma mi je danas potvrdio da je problem otklonjen”, navela je Matić u pisanoj izjavi.

Građani koji dolaze van Evropske unije mogu ući u zatvorene prostore, poput bioskopa, restorana i kafića uz potvrdu o kompletiranoj imunizaciji protiv koronavirusa, ili uz potvrdu da su bolovali od koronavirusa u periodu od jedan do šest meseci pre putovanja.

Potvrda može biti u papirnom ili elektronskom obliku, a uz potvrdu potrebno je priložiti i lični dokument.

Podsetimo, u utorak se na grčkim lukama Tripiti i Uranopoli pojavio problem sa QR kodovima na potvrdama o vakcinaciji u Srbiji.

Kako je precizirala ministarka, aplikacija grčkog Ministarstva digitalne uprave, koja je uvedena u petak, nije mogla da očita QR kod koji se izdaje uz potvrdu o vakcinaciji u našoj zemlji.

 
MarketingNajnovije vesti