• Gužva na šalterima MUP-a zbog 100 evra, mladi pohrlili po lične karte

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kada se saznalo da je za državnu pomoć mladima od 100 evra neophodna lična karta, došlo je do juriša na šaltere.

    Kako je za „Novosti“ potvrđeno u MUP-u Srbije, rekordan je bio 4. januar, kada je podneto čak 8.000 zahteva.

    Poslednjih dana decembra 2021. godine, kao i početkom ove godine, na šalterima policijskih uprava i policijskih stanica povećan je broj zahteva za izdavanje ličnih karata. Dok se u prvoj polovini decembra taj broj na dnevnom nivou kretao između 2.000 i 2.500, na dan 30. decembra primljeno je više od 4.000 zahteva za izdavanje lične karte. Četvrtog januara broj je porastao na skoro 8.000„, kažu u MUP-u za Novosti.

    Radi smanjenja gužvi i efikasnijeg izdavanja biometrijskih dokumenata, MUP podseća da je građanima omogućeno da zakažu termin za podnošenje zahteva preko portala eUprave.

    Oni koji će ipak zahtev za ličnu kartu predati u policijskoj stanici, traženi dokument dobiće u najkraćem roku“, tvrde u MUP.

    Poslanici će danas razmatrati Predlog zakona o privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć. Kada ovaj propis stupi na snagu, mladi će moći da se prijave za donaciju države između 15. i 30. januara, a sam proces prijavljivanja biće isti kao i za prethodnih 100 evra koje su dobili svi građani. Na portalu Uprave za trezor neophodno je uneti ime i prezime, jedinstveni matični broj i broj važeće lične karte.

    Oni koji ispunjavaju starosnu granicu moraju da imaju važeću ličnu kartu, što objašnjava povećane gužve na šalterima. Svima koji su aplicirali za pomoć, novac će leći već početkom februara.

    U MUP podsećaju da je zakonski rok za izdavanje lične karte 15 dana od dana podnošenja zahteva. U praksi je, kažu, taj rok znatno kraći i kreće se od tri do četiri dana. 

    Kada se saznalo da je za državnu pomoć mladima od 100 evra neophodna lična karta, došlo je do juriša na šaltere.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija