Vakcine Foto: pixabay
Srbija

Ima li dovoljno vakcina protiv gripa?

Izvor: 
TV Prva Pet, 09/10/2020 - 14:02

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je pre desetak dana, a čini se da je ove godine odziv veći nego prethodnih.

Međutim, pojedini mediji javljaju da u domovima zdravlja nema dovoljno vakcina, dok drugi da ih ima, ali da nema ko da ljude vakciniše, odnosno obučenog osoblja.

"Prema planu potreba zdravstvenih ustanova za teritorije Beograda planirano je oko 123.00 doza vakcine. Sada u prvoj raspodeli za Beograd je distribuirano 72.200 doza vakcina i prema psolednjim podacima, potošeno je preko 60 osto vakcina, što je svakako dosta za nekoliko dana", rekla je za TV Prva prim. dr Leposava Garotić Ilić.

Ona je dodala da se poslednjih godina povećava broj osoba koje se vakcinišu protiv gripa.

"Prošle godine smo potrošili više nego što je planirano, 65.000 doza vakcina je potrošeno, a sigurno je da je sada interesovanje mnogo veće s obzirom na to da smo u pandemiji korone", dodala je doktorka.

Poručuje da će u narednom periodu za Beograd stići ostalih 50.000 koliko je planirano.

"Što se tiče vakcinacije u sezoni može da se sprovede vakcinacija dokle god je sezona gripa", rekla je ona, te dodala da su dovoljne dve do tri nedelje da bi se stvorio imunitet.

Na pitanje ko se sve vakciniše i da li treba i mladi, kaže:

"Preporuka je da se vakcinišu sve osobe koje žele da se vakcinišu, s tim što vakcina koja je sada opredeljena i koju finansira RFZO je za lica u posebnom riziku, a to su svi oni sa hroničnim rizicima sa hroničnim bolestima pluća, srca, bubrega, dijabetičari, osobe koje su gojalzne, one sa slabijim imunitetom, osobe starije od 65 godina, trudnice, zdravstveni radnici...", navela je doktorka.
MarketingNajnovije vesti