Foto: pixabay
Srbija

Ipak bez promena na maloj maturi za sadašnje osmake

Izvor: 
Danas/Beta Sub, 11/01/2020 - 21:16Učenici koji su sada osmi razred na maloj maturi će, kao i do sada, polagati tri testa – iz maternjeg jezika, matematike i kombinovani sa pitanjima iz biologije, istorije, geografije, hemije i fizike.
 
To je za Danas potvrđeno u Ministarstvu prosvete, povodom napisa u pojedinim medijima da će učenici osmog razreda polagati drugačiji završni ispit.
 
Izmene koje je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević se, dakle, ne odnose na đake koji su sada osmi razred i koji će malu maturu polagati u junu, već se tek planiraju za neku od narednih generacija malih maturanata.
 
Podsetimo, u pripremi je novi model male mature, prema kojem bi zadaci iz matematike i srpskog odnosno maternjeg jezika trebalo da ostanu slični sadašnjem, a drugačije bi izgledao treći test.
 
"Najverovatnije neće ostati kombinovani sa zadacima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, već će u ponudi biti dva tri različita testa, a deca će ih birati prema svojim sklonostima i interesovanjima u daljem školovanju", naveo je Šarčević.
 
Kako je dodao, konačni model još uvek nije definisan, ali tim stručnjaka radi na tome.
 
"Druga novina je način pregleda testova iz koga želimo da u najvećoj meri isključimo ljudski faktor. Urađeni testovi će se skenirati i pregledati automatski, uz pomoć specijalnog softvera koji je već u izradi", rekao je Šarčević i dodao da je namera da se što više smanji mogućnost manipulacija, dodavanja bodova, grešaka u ocenjivanju.
 
Ministar najavljuje i promene u štampanju testova po kojima će u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja biti oformljena štamparija čiji će posao biti štampanje završnog ispita.
 MarketingNajnovije vesti