Foto: Pixabay
Srbija

Izveštaj švedskog V Dem instituta: Srbija na petom mestu liste zemalja u kojima je stepen demokratije opao

Izvor: 
Euronews Srbija Sre, 01/09/2021 - 20:54Srbija se našla na petom mestu liste 10 zemalja u kojima je stepen demokratije opao tokom poslednje decenije, navedeno je u izveštaju V Dem instituta iz Švedske koji se bavi globalnom slikom stanja demokratije, piše Euronews Srbija.

Ispred Srbije na toj listi su Poljska, Mađarska, Turska i Brazil. Pozicije od petog do desetog mesta zauzeli su Benin, Indija, Mauricijus, Bolivija i Tajland.

Rezultati istraživanja V Dem instituta su takvi da sve više zemalja u svetu klizi ka autokratiji, a sve manje zemalja po tom pitanju napreduje.

Globlani pad u poslednjih 10 godina posebno se beleži u Azijsko-pacifičkom regionu, Centralnoj Aziji, Istočkoj Evropi i Latinskoj Americi.

U izveštaju V Dem instituta se navodi da je globalni nivo trenutno spušten na onaj iz 1990. godine. Izborna autokratija ostaje najčešći tip režima, a broj zemalja za koje se može reći da su liberalne demokratije smanjio se sa 41 na 32.

Kada je reč o Evropi, na mapi zamalja u kojima je opao stepen demokratije nalaze se još i Poljska, Mađarska, Turska, a tu je i Slovenija koja je bitno pala na ovoj listi u odnosu na ranije izveštaje, a članica je Evropske unije.

Na globalnoj listi, od 179 zemalja, Srbija se nalazi na 119. mestu, što je najlošija pozicija u odnosu na zemlje regiona. Slovenija je na 40. mestu, Hrvatska na 44, Kosovo koje se u izveštaju tretira kao država nalazi se na 78. mestu, Albanija 85, Crna Gora na 95, a Bosna i Hercegovina na 96. mestu ove liste V Dem instituta.

U javnosti Srbije češće se citira izveštaj Fridom hausa za koji se često kaže da je sveobuhvatniji i kompleksnije urađen. Poređenja radi, na toj listi Srbija je na 95. mestu i spada u "delimično slobodne zemlje". Srbije se tako na toj listi našla između Lesotoa, Benina, Crne Gore, Kolumbije, Sijera Leonea i El Salvadora.

 
MarketingNajnovije vesti