• Janković: Maske, distanca i kontrola okupljanja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Imunolog Srđa Janković naglasio je važnost korišćenja zaštitnih maski kako bi se sprečilo prenošenje koronavirusa.

    Kako je rekao, kod nas još grip nije krenuo, ali se očekuje da se smanji broj obolelih iod gripa zbog mera protiv korone.

    „Svuda gde se ostavi prostor za mogućnost zaraze, doći će do većeg broja zaraženih. Kada dozvolimo masovna okupljanja, a ne sprovode se mere zaštite, može se oćekivati skok obloleih“, rekao je Janković za Tv Prva.

    On je rekao da treba čekati da skoči broj obololih skoči, da bi se sprovele mere.

    „Pitanje je koje će sve mere biti neophodne, a sve će opet biti fokusirano na maske i distancu, kao i kontrolu okupljanja. Kad bismo to poštovali, druge mere ne bi bile ni neopohodne“, naglašava Janković.

    „Što se škola tiče, mislim da imamo dovoljno fleksibilnu situaciju, tako da ako se neko od učenika zarazi ne mora da se obustavlja cela nastava. U ovom trenutku dečiji kolektivi nisu dominantna populacija u kojoj se prenosi virus“, kaže imunolog.

    On je objasnuo da većoj meri su prenosioci neke druge društvene grupe, ali u biti, svako ko se ne štiti može da širi virus te da svako mora da pazi da se ne zarazi, a na taj način da spreči i zaražavanje drugih.

    „Ovo neće trajati večno, ali će trajati još neko vreme. Bez vakcine, puštati kolektivnu zaštitu, znači puštati ljude da se zaražavaju, a to nije etički „, navodi dr Janković.

    On je naveo da u Srbiji postoji dovoljna količina vakcine protiv gripa.

    Imunolog Srđa Janković naglasio je važnost korišćenja zaštitnih maski kako bi se sprečilo prenošenje koronavirusa.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija