• Jasmina Vasović izabrana za predsednika Vrhovnog kasacionog suda

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Za predsednika Vrhovnog kasacionog suda večeras je izabrana Jasmina Vasović, sudija tog suda, odlučila je Skupština Srbije.

    Vasović će sledeće sedmice položiti zakletvu u parlamentu.

    Jasmina Vasović je rođena 1969. godine u Čačku, diplomirala je 1995. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a pravosudni ispit je položila 27. juna 2020. godine.

    Vasović je od 2009. do 2013. bila sudija Višeg suda, a potom i sudija Apelacionog suda, a za sudiju Vrhovnog kasacionog suda izabrana je 2018. godine.

    Prema Zakonu o sudijama, predsednik VKS bira se na period od pet godina i ne može biti ponovo biran.

    Vasović je na funkciji sudije VKS izabrana u oktobru 2018. godine i postupa u krivičnoj materiji.

    Predsednik VKS, najvišeg suda u zemlji, je po funkciji i predsednik Visokog saveta sudstva.

    U svom Programu za unapređenje rada sudova Vasović je istakla pet osnovnih, ali ne i jedinih, ciljeva kojima će težiti tokom svog mandata.

    To su posvećen rad na obezbeđenju jedinstvene sudske primene prava i jednakosti stranaka u sudskim postupcima, unapređenje stručnosti pravosuđa, unapređenje transparentnosti i dostupnosti pravosuđa, poboljšanje efikasnosti pravosuđa i institucijalno jačanje suda i saradnja sa drugim institucijama.

     

    Za predsednika Vrhovnog kasacionog suda večeras je izabrana Jasmina Vasović, sudija tog suda, odlučila je Skupština Srbije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]