• Još se razmišlja da raspust počne 20. decembra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini da će se naći najbolje rešenje i za ispite za upis u škole, kao i da će Ministarstvo prosvete zajedno sa sindikatima i roditeljima videti šta je najbolje što se tiče raspusta.

    Na konstataciju poslanika Branimira Jovanovića iz SDPS da su roditelji zabrinuti koliko su đaci usvojili program koji im je namenjen zbog onlajn časova, Brnabić je kazala da je Srbija na najbolji način sprovela onlajn nastavu.

    „Bili smo jedina zemlja koja u 2020. nije izgubila nijedan dan nastave jer smo od 2018. godine krenuli da uvodimo digitalne učionice. Bili smo spremniji nego druge države. Mi smo to radili da bi modernizovali naše obrazovanje, ali kako god ta nastava se ne može porediti sa fizičkim odlaskom u školu“, rekla je premijerka u Skupštini, gde je odgovarala na pitanja poslanika.

    Zbog toga se traži balans, rekla je Brnabić, navodeći da su to teške odluke.

    Kako je dodala, jedan od razloga zbog kojeg se još razmišlja da li da se ide na raspust od 20. decembra ili ne je upravo taj, a drugi razlog je to što u velikom broju škola još nije završeno ocenjivanje.

    „Treći razlog za razmišljanje, da li da uradimo kako su lekari preporučili je taj što ne znamo kakva će biti epidemiološka situacija, pa je možda bolje da sačuvamo to kao rezervu ako počnu brojevi da rastu“, rekla je Brnabić.

    Brnabić je dodala da je velika odgovornost na Vladi i da postoji zabrinutost jer postoje generacije koje godinu dana ne idu normalno u školu.

    „Imaćemo to u vidu i naći ćemo najbolje rešenje“, rekla je Brnabić.

    Redovna nastava u svim školama verovatno i sledeće nedelje

    Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je epidemiološka situacija u školama ove nedelje bolja nego prethodne i da su uvođenjem kovid propusnica i produžetkom jesenjeg raspusta uspele da se „neutrališu posledice“.

    On je rekao i da pretpostavlja da će sve škole i sledeće nedelje sprovoditi neposrednu nastavu.

    „Stanje u školama nikada nije bilo bolje, kada su brojke u pitanju, procenat zaraženih učenika je pao na 0,7, ali ni na koji način ne znači da treba da dođe do opuštanja,“, istakao je Ružić nakon obilaska doma „Mika Mitrović“, gde su renovirani sportski tereni i teretane na otvorenom, prilagođeni studentima sa invaliditetom.

    Ministar je naveo da će se na predstojećoj sednici Kriznog štaba razmatrati dalji koraci, kao i pitanje početka zimskog raspusta i poručio da je najvažnija disciplina, odgovornost, te primena svih preventivnih mera, i za vreme raspusta, posebno, kaže, na turističkim destinacijama.

    „Zimski raspust može biti tema na sednici Kriznog štaba i ukoliko bude bilo potrebno, u skladu sa procenom zdravstvenog dela, spremni smo da prilagodimo kalendar, ali je važno da se prvo polugodište privede kraju i da deca budu ocenjena“, dodao je Ružić.

    On je naveo da je povećan obuhvat vakcinacije prosvetnih radnika i da on sada iznosi nepunih 56 odsto.

    „To jeste ohrabrujuće, ali nije dovoljno“, ukazao je Ružić, ističući značaj vakcinacije u borbi protiv kovida.

    Na pitanje da li bi eventualno moglo doći do pomeranja male mature, Ružić je rekao da za sada ne vidi razloga za to i dodao da situacija pokazuje da je „sve pod kontrolom“.

    „Ne vidimo razloga da se pomera, imaćemo i probu verovatno u aprilu“, rekao je Ružić.

     

    Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini da će se naći najbolje rešenje i za ispite za upis u škole, kao i da će Ministarstvo prosvete zajedno sa sindikatima i roditeljima videti šta je najbolje što se tiče raspusta.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija