• Kako je moguće da kilogram trešanja u Srbiji košta više hiljada dinara?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U jednoj beogradskoj piljari pojavile su se trešnje iz Čilea koje su koštale čak 4.300 dinara po kilogramu.

    One su uklonjene, ali su nam na tezge stigle iz Španije čija cena takođe ima tri nule. Da li ćemo se ovog leta sa pijaca vraćati praznih cegera, ali i novčanika? Gde su naši domaći proizvodi? Gost Televizije Prva tim povodom bio je Predrag Mitrović, Predsednik Udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika“.

    „Naše trešnje, ako ih uopšte bude ove godine, stići će za mesec dana otprilike. A što se tiče navedenih cena, verovatno da postoji platežno sposobna tražnja koja omogućava da se te trešnje prodaju po toj ceni. Pretpostavljam da je ona umnogome uvećana maržama. Videćemo kakva će cena naših trešanja biti“, kaže Mitrović.

    Kako ocenjuje, „u celoj toj igri“ domaći proizvođači će zaraditi najmanje.

    „Razlog je to što očito svu podršku pri prodaji ovih trešanja najčešće imaju oni koji ih uvoze iz inostranstva, plasiraju se preko stranih trgovinskih lanaca. Njihovi proizvođači sigurno dobijaju od njihovih matičnih država izvesnu količinu novca kao subvenciju za gotove proizvode, odnosno proizvode koji su otišli na realizaciju, odnosno prodaju“, pojašnjava sagovornik Prve.

    Na pitanje kako da domaći proizvođači poprave svoj položaj, Mitrović kaže da je najveći problem to što se inostrana roba javi pre domaće, zauzme određeni segment na tržištu i plasira se po mnogo većoj ceni nego što je cena domaćih proizvoda.

    „Kada bi se sledila logika interesa srpske privrede i srpskog poljoprivrednika, bilo bi korisno da uradimo ono što oni nama rade kada naša roba treba da se plasira na tržište zemalja Evropske unije. Oni lepo definišu kontrolu kvaliteta naših proizvoda koji se izvoze i to rade njihovi instituti, njihovi sertifikati su mnogo skuplji – kada neko plati tu kontrolu on povećava i cenu koštanja njegovog proizvoda, tako da naši proizvodi nisu konkurentni na tržištu zemalja Evropske unije“, napominje.

     


    U jednoj beogradskoj piljari pojavile su se trešnje iz Čilea koje su koštale čak 4.300 dinara po kilogramu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]