Solarni paneli Foto: pixabay
Srbija

Кoalicija: Vučić da objasni izbor kompanije za gradnju solarnih panela širom Srbije

Izvor: 
Beta Pon, 02/08/2021 - 18:01
Кoalicija za nadzor javnih finansija traži obrazloženje na koji način je kompanija, koja planira izgradnju solarnih panela na 2.000 hektara na desetak lokacija širom Srbije, odabrana za taj posao.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i američka kompanija UGT Renewables LLC potpisali su u ponedeljak u Beogradu Sporazum o saradnji o izgradnji solarnih panela, nakon čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da "predstoje ne laki razgovori oko uslova", te kako veruje "da ćemo brzo završiti i da ćemo napraviti najbolji mogući dogovor", zbog čega Кoalicija za nadzor javnih finansija traži od njega da odgovori na pet pitanja.

Od predsednika Srbije se traži da odgovori na pitanje da li je, "zbog premora izazvanog brojnim državničkim obavezama smetnuo s uma da se do poslova, čak i onih čija se vrednost meri desetinama i stotinama miliona evra, može doći i kroz tržišnu utakmicu i davanje ponude bolje od konkurentskih, a ne samo putem direktnog dogovaranja sa državnim vrhom Srbije".

Takođe ga pitaju "da li je, iz već navedenih ili drugih razloga, izgubio iz vida da osim firme sa kojom u ime Srbije pravi najbolji mogući dogovor, u svetu postoje i druge kompanije koje se bave istim poslovima koje bi se veoma rado nadmetale za ovaj visokoprofitabilan posao".   Iz Кoalicije za nadzor javnih finansija pitaju Vučića i "da li je i iz kog razloga zanemario činjenicu da i u Srbiji postoje potencijalni investitori u obnovljive izvore energije".   Takođe, traže da odgovori i "da li se i njemu čini neobičnim to što će za desetak različitih lokacija u Srbiji posao izgradnje solarnih elektrana biti dogovoren sa samo jednom firmom".   Za kraj, iz Koalicije za nadzor javnih finansija mole Vučića da zainteresovanoj javnosti "ukaže na član Ustava kojim je predsedniku republike omogućeno da se u toku trajanja mandata angažuje kao promoter i lobista stranih kompanija".

 
MarketingNajnovije vesti