• Koji su uslovi za ulazak u zemlje u kojima je Srbija na crvenoj listi?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Broj država koje skidaju Srbiju sa zelene liste bezbednih zemalja povećava se, a danas je to učinila i Evropska unija.

    To pak ne znači da je srpskim državljanima zabranjen ulazak u države EU, već da moraju da ispoštuju veći broj zahteva, u zavisnosti od toga na koju listu je neka zemlja članica stavila našu zemlju.

    Rumunija

    Otkako je skočio broj zaraženih, Srbija je, nakon što je Rumunija ažurirala spisak zemalja ili područja sa visokim epidemiološkim rizikom od zaraze kovidom 19, uvrštena na njenu crvenu listu.

    Ta odluka stupila je na snagu 5. septembra.

    Za građane naše zemlje, prema informacijama na sajtu Ministarstva Spoljnih poslova Republike Srbije, to znači da će nakon ulaska u susednu državu biti 14 dana u obaveznom karantinu.

    Ove mere oslobođena su lica koja su primila obe doze vakcine minimum 10 dana pre ulaska u zemlju i oni koji su preležali kovid najviše 180, a najmanje 14 dana pre putovanja.

    Uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, granicu mogu da pređu deca uzrasta između 6 i 16 godina.

    Takođe, sa negativnim rezultatom PCR testa ulazak je dozvoljen prekograničnim radnicima, studentima, licima koja na teritoriji Rumunije ostaju najduže 72 sata, licima u tranzitu, pod uslovom da zemlju napuste u roku od 24 sata.

    Deca do 6 godina jedina nisu obuhvaćena merama, ona granicu mogu preći bez urađenog testa i ne određuje im se boravak u karantinu.

    Nemačka

    Nemačka sada pušta na svoju teritoriju samo vakcinisane građane Srbije koji su primili vakcinu sledećih proizvođača: Fajzer, AstraZeneka, Moderna ili Džonson i Džonson.

    Po onome što je na zvaničnom sajtu navela Ambasade Nemačke u Beogradu, Srbija se od 5. septembra nalazi u kategoriji područja visokog rizika zaraze kovidom 19, stoga na snagu stupaju odredbe Direktive o ulasku u zemlju u uslovima pandemije.

    Turistički u Nemačku mogu ući samo građani Srbije koji su potpuno vakcinisani i to kada je od primanja poslednje doze prošlo najmanje 14 dana. Uz to, potoji i dodatni uslov, vakcina mora biti nekog od već navedenih proizvođača.

    Sertifikat o vakcinaciji može biti na engleskom ili nemačkom jeziku, u štampanoj ili u elektronskoj formi.

    Deci mlađa od 12 godina ne podležu ovoj odredbi, ona mogu ući u zemlju nevakcinisana, ali je uslov da je roditelj koji im je u pratnji potpuno vakcinisan.

    Licima koja obavljaju važnu funkciju i je čije putovanje neodložno dozvoljen je ulazak u zemlju i ukoliko ne ispunjavaju navedeni uslov, odnosno ako nisu vakcinisani propisanim vakcinama.

    Navedeni uslovi ne važe za nemačke državljane, građane država EU, Lihtenštajna, Švajcarske, Norveške i Islanda i za članove njihove najuže porodice.

    Ne važe takođe i za državljane Srbije i trećih država koji imaju pravo dugoročnog boravka u jednoj od država članica ili Šengenskog sporazuma, kao i za članove njihove najuže porodice, ako su ispunjeni svi zakonski uslovi vezani za putne isprave i vize.

    Češka

    I ova država uvrstila je Srbiju na spisak zemalja sa veoma visokim rizikom od zaraze, pa smo se našli u „tamnocrvenoj kategoriji“. Shodno tome, određeno je i koje su to kategorije kojima je dozvoljeno putovanje u Češku i koji su uslovi za isto.

    Putovanje je dozvoljeno osobama koje imaju dozvolu za boravak, koje su potpuno vakcinisane, a da je od druge doze prošlo minimum 14 dan, i poseduju sertifikat kao dokaz. Priznaju sledeće vakcine: Fajzer, Modernu i Astrazeneku.

    Pred putovanje je neophodno popuniti i ištampati elektronsku prijavu i uraditi PCR, najviše 72 sata pred put.

    Peti dan po dolasku obavezno je tesirati se ponovo i biti u samoizolaciji do dobijanja rezultata. Od ove obaveze izuzete su osobe koje su potpuno vakcinisane i koje poseduju sertifikat o izvršenoj vakcinaciji, tzv. zeleni sertifikat.

    Belgija

    Svi putnici stariji od 12 godina, nezavisno od toga da li imaju prijavljeno prebivalište ili boravište u Belgiji, u obavezi su da najranije 48 sati pre ulaska u zemlju popune formular na ovom linku: https://www.info-coronavirus.be/en/colour-codes-by-country/, nakon čega će dobiti SMS poruku sa aktivacionim kodom.

    Kako se Srbija nalazi na crvenoj listi ove zemlje od 4. septembra, za njene građane je potreban i dokaz o negativnom PCR testu, ne stariji od 72 sata. Ova mera važi za sve starije od šest godina.

    Test nije potreban putnicima sa prijavljenim prebivalištem ili boravištem u toj zemlji, kao ni onima koje prilože sertifikat o vakcinaviji jednom od sledećih vakcina: Fajzer, Moderna, Astrazeneka, Džonson i Džonson i Kovidšild (Astrazeneka proizvedena u Indiji).

    Kipar

    Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Kipar, ali uz određene sulove.

    Sva lica koja nisu vakcinisana moraće da imaju dva negativna PCR testa, prvi 72 sata pre leta i drugi odmah po sletanju na Kipar (testiranje se obavlja na aerodromu, o trošku putnika, a vreme do dobijanja rezultata se mora provesti u samoizolaciji).

    Od ove obaveze se izuzimaju deca mlađa od 12 godina.

    Određene kategorije lica će moći da se ukrcaju na let bez testa, ali su dužni da se testiraju po dolasku na Kipar:

    1. Lica koja imaju regulisan boravak na Kipru i primila su bar jednu doze vakcine.

    2. Lica koja imaju regulisan boravak na Kipru, uzrasta od 12 do 15 godina.

    3. Lica koja imaju regulisan boravak na Kipru uzrasta od 16 do 18 godina i koji su primili prvu dozu vakcine.

    4. Lica koja iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu i poseduju dokaz o tome izdat od strane Ministarstva zdravlja R. Kipar.

    U takvim slučajevima, lica koja spadaju u neku od navedenih kategorija, moraju ostati u obaveznoj samoizolaciji 72 sata, a nakon toga obaviti još jedno PCR testiranje. Ukoliko je ponovljeni test negativan, mogu prekinuti samoizolaciju.

    Putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju nisu u obavezi da rade PCR test, ali mogu biti nasumično testirani na kiparskom aerodromu (o sopstvenom trošku).

    Vakcine koje se priznaju na teritoriji Kipra: Fajzer, Astrazeneka, Džonson i Džonson, Moderna, Sputnjik V, Sinofarm i Sinovak.

    Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (CyprusFlightPass) 48 sata pre leta na https://www.cyprusflightpass.gov.cy, koja turistima služi za nesmetano kretanje na Kipru 7 dana, nakon čega su u obavezi da na svaka 3 dana rade PCR/Rapid test (ukoliko nisu vakcinisani).

    Albanija

    Iako nismo na crvenoj listi Republike Albanije, ipak postoje određena pravila.

    Državljani Republike Srbije mogu da uđu u R. Albaniju.

    Počev od 6. septembra, putnici koji ulaze u Republiku Albaniju, na svim graničnim prelazima, moraju posedovati jedan od sledećih dokumenata:

    1. Potvrda o vakcinaciji (potrebno da je od datuma potpune vakcinacije proteklo najmanje dve nedelje);

    2. Negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati);

    3. Potvrda o preležanoj bolesti COVID-19 (validna do 6 meseci nakon izlečenja).

    Navedena pravila važe za sva lica (osim za decu do 6 godina starosti), uključujući i ona koja tranzitiraju kroz R. Albaniju.

    Državljani Republike Srbije koji poseduju važeću putnu ispravu ili biometrijsku ličnu kartu, mogu ući, tranzitirati i boraviti u Republici Albaniji bez vize 90 dana, u periodu od 180 dana od datuma prvog ulaska na teritoriju zemlje.

    Takođe, maloletna lica starija od 10 godina života (u daljem tekstu dete) koja po Zakonu o ličnim kartama Republike Srbije imaju pravo na ličnu kartu, s njom mogu ući i boraviti u Republici Albaniji.

    Državljanima Republike Srbije koji nameravaju da u Albaniju putuju preko južne srpske pokrajine Kosova i Metohije za prelazak administrativnih linija potrebna je važeća lična karta.

    Maloletna lica tj. deca starija od 10 godina koja poseduju ličnu kartu, s njom mogu putovati preko Kosova i Metohije.

    Deci koja ne poseduju lične karte, za prelazak administrativnih linija i putovanje preko KiM, potreban je Izvod iz matične knjige rođenih na koji je neophodno zalepiti ili zaheftati fotografiju deteta, a za ulazak u Republiku Albaniju potreban im je pasoš.

    Ulazak kućnih ljubimcima je moguć uz pasoš vakcinacije veterinarske Ambulante i potvrdu veterinara da je ljubimac zdrav.

    Broj država koje skidaju Srbiju sa zelene liste bezbednih zemalja povećava se, a danas je to učinila i Evropska unija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]