Novac
Srbija

Kolike kamate plaćamo na minuse po računima: Cena od 9,67 do 76,98 odsto

Izvor: 
N1 Sub, 27/03/2021 - 11:45Na hiljadu dinara dozvoljenog minusa banci godišnje platimo i po 370 dinara na ime kamate, a ako je reč o nedozvoljenom minusu, kamata na hiljadu dinara "u crvenom" ide i do 769 dinara. Ovo, naravno, pod uslovom da je tekući račun tokom cele godine u minusu. Poslednji objavljeni podaci Kreditnog biroa pri Udruženju banaka Srbije, pokazuju da građani Srbije na ime ove pozajmice po tekućim računima imaju odobreno ukupno 44 milijarde dinara, dok prema statistici Narodne banke Srbije, od toga koriste - 18,95 milijardi dinara.

Prekoračenje po tekućem računu, odomaćeno nazvano „dozvoljeni minus“ i dalje nema konkurenciju u vrhu najskupljih bankarskih pozajmica.

Najprostijom računicom, pod pretpostavkom da su korisnici tekućih računa tokom cele godine u minusu od 18,95 milijardi dinara, i uz primenu prosečne kamatne stope od 29,29 odsto na dozvoljena prekoračenja, dobija se godišnji iznos kamate od čak – 5,55 miljardi dinara.

To je oko 47 miliona evra koliko godišnje izdvajamo za ovu vrstu pozajmice.

Kamatne stope na dozvoljene minuse, prema poslednjim dostupnim podacima Narodne banke Srbije za februar mesec, kreću se od 9,67 odsto pa do 37,14 odsto godišnje, u zavisnosti od banke.

Još je veća cena za „probijanje granice“ kada zatezne kamatne stope umeju da dostignu gotovo 77 procenata – konkretno, jedna banka naplaćuje kamatu po stopi od čak 76,98 odsto godišnje za nedozvoljeni minus.

Kada se ovi procenti „uproseče“ na nivou celog bankarskog sektora, dobija se prosečna cena korišćenja dozvoljenog minusa od 29,29 odsto, i onog nedozvoljenog  od – 35,07 odsto.

Ceo tekst pročitajte na portalu N1.
MarketingNajnovije vesti