Foto: pixabay
Srbija

Kombinovana nastava na fakultetima jedini izbor

Izvor: 
Tanjug Ned, 27/09/2020 - 12:23

Rektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je danas da je kombinovana nastava izbor za sve univerzitete u Srbiji u novoj školskoj godini i da nema mnogo mogućnosti da bude drugačija.

Ona je za RTS rekla da će se u zavisnosti od epidemioloških uslova nastava prilagođavati.

Naglasila je da počinju nastavu s velikim naglaskom da brucoši osete taj fakultetski život i da imaju što više nastave uživo.

"To znaci da studenti viših godina koji imaju iskustva s onlajn nastavom nastavljaju jednim delom s tom nastavom", navela je Popović.

Kaže i da su spremni da sagledaju sve povratne informacije i unaprede rad na nastavi na daljinu, kao i da otklone neke primedbe koje su studenti imali.

"Svaki fakultet ce napraviti svoj konkretan plan kako ce raditi. Pod velikim pritiskom su fakulteti koji imaju eksperimentalnu nastavu i kod njih je to najkomplikovanije", ukazala je rektorka Beogradskog univerziteta.

Komentarišući zahtev grupe studenta za smanjenje školarine za 30 posto, Popovićeva je ocenila da su svi svesni situacije da mnogi studenti imaju ozbiljne teškoće da pokriju troškove studiranja.

"Međutim, okolnosti su takve da bilo kakvo linearno smanjenje ne bi pomoglo ni studentima a jako bi ugrozilo fakultete. U tom smislu su svi fakulteti spremni i već su to činili, studentima koji su im se obratili za smanjenje ili potpuno oslobađanje školarine i ja verujem da je to put kojim treba da idemo", zaključila je rektorka.

Prof. dr Zdravko Vitošević, rektor Univerziteta u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici rekao je da će ova školska godina početi kao 51. godina postojanja tog Univerziteta.

Istakao je da je u odnosu na prošlu godinu povećan upis studenata za 10 posto, i da je fakultet upisao 1017 brucoša.

Ocenio je i da su se studenti već navikli na mogućnost korišćenja elektronske učionice i pohađanja onlajn nastave.

Vitošević je saopštio je da je Konferencija univerziteta Srbije na svom rektorskom kolegijumu donela odluku da i u zakonsku regulativu uđe mogućnost mešovitog učenja.

"Senat Univerziteta u Prištini je doneo odluku da ova školska godina bude mešovitog učenja. Uvešćemo brucoše u akademski život", naveo je rektor.

Odlučili su da prva predavanja za brucoše budu uživo, tako što ce studente podeliti na manje studijske grupe pa ce oni imati mogućnost, kako je rekao profesor, "da osete taj akademski život i izvesnu posvećenost".

Takođe, i sve neophodne vežbe studenti ce izvoditi uživo, rekao je profesor.

Objasnio je i da ce se prilikom smeštaja i dolaska na fakultet studentima meriti temperatura i da ce se, ako se analizom utvrdi da je student bio pozitivan, izdvajati čitava grupa.

"Pokrajinski zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici ima pi-si-ar laboratoriju koja ce početi sa radom za dve nedelje, gde ce uzorci odmah ići na analizu i u toku dana imamo rezultate", rekao je rektor Univerziteta u Prištini.

Prof. Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu rekao je da ce se zbog specifičnosti situacije, vežbe na tehničkim i Medicinskom fakultetu izvoditi uživo u određenim grupama i propisanim s merama zaštite.

Takođe, kako je naveo, za brucoše je u Kragujevcu uveden sličan princip kao i na ostalim fakultetima u Srbiji.

Naglasio je da ce ocenjivanje studenata morati da bude uživo i to u manjim grupama.

"Ono što možemo da omogućimo to je i da predispitne aktivnosti budu onlajn, određene vrste kolokvijuma i to smo već primenjivali na našem univerzitetu.

"Ali naravno sam ispit mora biti uživo i to je nešto što svi studenti moraju da znaju a i brucoši moraju biti upoznati s tim", rekao je Filipović za RTS.
MarketingNajnovije vesti