• Kon: Krizni štab nije ništa krio, odgovorni informatičari koji su nam davali netačne podatke

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Epidemiolog Predrag Kon istakao je u emisiji za N1 da je Krizni štab saopštavao sve podatke koje je imao, da nije ništa sakriveno, a da su za razliku broja umrlih od onih koji su zvanično saopštavani, odgovorni informatičari koji su davali netačne podatke. 
     
    Ja o tome pričam od sredine septembra. To nije od juče. Na četiri televizije sam pričao o tome, saopštavao višak smrtnosti i sve ono što sam juče rekao već sam govorio„, naveo je Kon za N1 i ponovio da to nije nikakva nova vest.
     
    Prema njegovim rečima, sve ono što je Krizni štab imao, javno je i saopštavao, iz dana u dan.
     
    Ono što smo dobijali, dobijali smo od informatičkog sistema. Kada neko govori i kaže: ‘To nije istina’, ja moram da mu kažem da nije istina to što on govori. Informatički sistem koji je sve te stvari povezivao nije nikada postojao u zemlji. Mi smo radili na osnovu prijava zaraznih bolesti, prijava smrti od zaraznih bolesti, a posle toga, dva meseca kasnije, stizale su potvrde od smrti koje su deo jednog obrasca, ‘DEM 2’, koji je vezan i za matičara, i za mogućnost sahranjivanja. Prema tome to su najpouzdaniji podaci„, ističe Kon.
     
    Ja odgovornost prebacujem na informatičare koji su nam davali podatke koji nisu bili potpuno tačni. Tvrdim, pod punom moralnom odgovornošću da Krizni štab u medicinskom delu nije mogao da ima druge podatke od onih koje je dobijao od informatičara. Ako neće to da se prihvati, ne želi se istina„, poručio je on.
     
    Prema njegovim rečima, onog momenta kada je stavljena sumnja na podatke, a to je bilo u junu mesecu, „jasno je bilo da informatički sistem ozbiljno zakazuje, i na to je upozoreno“.
     
    Čak je i premijerka rekla da taj sistem nije potpuno ispravan i da ima niz grešaka„, istakao je Kon.
     
    Govoreći o održavanju izbora i fudbalskog večitog derbija, on kaže da je „u tom trenutku bila situacija koju smo mi mogli da znamo“.
     
    Porast je krenuo posle toga, posle 5. juna. I on se ubrzava nakon 10. juna. A ta utakmica nije smela da se dogodi na takav način. Bilo je ograničenja, a ta ograničenja nisu bila poštovana. I ja tu nemam mnogo šta da dodam. Isto tako, preporuke su bile na snazi, i u tom trenutku smo dokazali da nismo u stanju da poštujemo preporuke„, kaže Kon. 

    Epidemiolog Predrag Kon istakao je u emisiji za N1 da je Krizni štab saopštavao sve podatke koje je imao, da nije ništa sakriveno, a da su za razliku broja umrlih od onih koji su zvanično saopštavani, odgovorni informatičari koji su davali netačne podatke. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Najboljim istraživačama povećanje plata za 30 odsto

    Na osnovu podataka portala eNauka i međunarodno priznatih naučnih rezultata, nedavno je objavljena lista na kojoj su naši najbolji istraživači. Zbog svojih izvanrednih dostignuća, njih 10 odsto […]

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]