• Kon: Što pre do tri i po miliona potpuno vakcinisanih

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Cilj je da što pre dođemo do tri ili tri i po miliona onih koji su primili dve doze vakcine protiv korona virusa, kaže epidemiolog Predrag Kon i navodi da je činjenica da se broj novozaraženih korona virusom u poslednje vreme smanjuje, ali ne toliko brzo kao ranije.

    On je na K1 rekao da od nas zavisi kojom će brzinom padati broj novoobolelih, a da onda automatski dolazi do većeg popuštanja mera.

    Naglasio je da moramo da koristimo zaštitne maske mnogo više nego sada, dok ne dođemo do visoke vakcinisanosti, koja sasvim sigurno obara aktivnost korona virusa.

    Kon je rekao da smo blizu tri miliona datih vakcina, da je broj onih koji su primili drugu dozu premašio 1,2 miliona, ali da je to nedovljno.

    Naveo je da je odabir između vakcine i zaražavanja i da ne postoji ništa između.

    „Ne postoji taj imunitet koji će zaštiti od zaražavanja. Možete da budete bodibilder, najveći sportista na svetu, najjači, virus će vas inficirati. Druga je stvar kako će se bolest ispoljiti“, naveo je Kon.

    On je rekao da smrtnost od obolevanja od kovida-19 jedan odsto, što znači da jedan od sto onih koji se zarazi, umire.

    „Ako računate sedam miliona u Srbiji, to je 70.000 ljudi. Onaj ko se odlučuje za virus, odlučuje se da se kocka, ko se odlučuje za vakcinu ne odlučuje se da se kocka, jer su rizici dobro poznati“, rekao je Kon.

    Naveo je da do sada vrlo mali broj slučajeva za koje se smatra da su imali neke ozbiljnije reakcije na vakcinu.

    Povodom obaveznog nošenja maski u baštama kafića, Kon je rekao da to što se maske ne nose na tim mestima tumači kao neki bojkot u glavama ljudi.

    „Ako se odlučimo za neku meru, nismo se odlučili napamet za to. Mi popuštamo zato što jednostavno mora da se popusti zbog toga da bi ekonomija funkcinisala, da bi na neki nacicn počelo da se radi“, rekao je Kon.

    Upitan o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika, Kon je rekao da je odlučivanje o obaveznosti odluka društva i ne može da bude isključivo odluka lekara.

    „To nije više stvar da li će čovek sam sebe da zaštiti, nego treba da štiti i svoje pacijente“, rekao je Kon.

    Poznato je, kaže, da trenutno u Srbiji dominira britanski soj, ali da je pitanje koliko ga stvarno ima ukupno u cirkulaciji.

    „Što se tiče brazilskog, odnosno južnoameričkog soja, nismo još otkrili nijedan takav slučaj“, rekao je Kon.

    Povodom preporuke Svetske zdravstvene organizacije da se ne obavljaju obdukcije nad preminulim od kovida 19, Kon očekuje da će se ta odluka s vremenom i sa povećanjem broja vakcinisanih promeniti.

    „Jasno je da je potrebno, imate niz stvari koje treba na kraju na samoj obdukciji potvrditi, mada je puno toga poznato i bez obdukcije“, kaže Kon.

    Povodom preporuka o trećoj dozi vakcine, Kon je rekao da ne postoji nijedna vakcina koja neprekidno drži visok nivo antitela i da je za to važna imunološka memorija.

    „Ako neko kaže da će imunitet trajati dve godine, on je prorok“, rekao je Kon.

    Cilj je da što pre dođemo do tri ili tri i po miliona onih koji su primili dve doze vakcine protiv korona virusa, kaže epidemiolog Predrag Kon i navodi da je činjenica da se broj novozaraženih korona virusom u poslednje vreme smanjuje, ali ne toliko brzo kao ranije.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija