• Kreće provera 500.000 plata u javnom sektoru

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Država uvodi novi sistem koji će pratiti svih 500.000 zarada u javnom sektoru.

    Zahvaljujući novoj praksi koja će obuhvatiti više od 10.000 korisnika državnih para, po prvi put na jednom mestu postojaće tačna evidenciju svih plata i radnika koji primaju zaradu iz buždeta Srbije.

    Na projektu pod nazivom „Iskra“ direktno će raditi oko 3.000 ljudi, a ceo sistem u javni sektor biće uvođen fazno. Praktično, prve promene treba očekivati u sektoru rada, zapošljavanja i socijalne politike, a zatim u sektorima kulture i pravosuđa. U drugoj fazi novi obračun zarada i njihova bolja kontrola biće uvedeni u sektor prosvete, a nakon toga i u zdravstvo, piše Blic.

    U poslednjoj fazi projekat će biti implementiran i u jedinice lokalne samouprave sa indirektnim korisnicima i sve to biće završeno u narednih godinu i po dana odnosno do kraja 2023. godine.

    Ovaj sistem trebalo bi da uvede red u sistem plata kod korisnika javnih sredstava, a fokus će biti na njihovoj boljoj kontroli, kao i na drugačijem obračunu. Ipak, to neće biti i jedine promene koje će biti uvedene u sistem zarada koje se isplaćuju iz budžeta.

    Novi projekat, koji je deo dogovora sa MMF, omogućiće potpunu kontrolu zarada i praćenje zapošljavanja u javnom sektoru, bolje planiranje budžeta korisnika javnih sredstava u delu koji se odnosi na plate.

    To praktično znači da će biti kontrolisani rashodi i izvršene isplate za sve zaposlene u javnom sektoru u realnom vremenu, a samim tim otklonjena je mogućnost greške u obračunima zarada pre njihove isplate, kao i sve eventualne zloupotrebe.

    Novi sistem će takođe doneti i uštede svakom pojedinačnom korisniku javnih sredstava, s obzirom na to da oni neće imati trošak obračuna zarade i trošak nabavke i održavanja softvera, jer će za njih to raditi Ministarstvo finansija.

    Iz Ministarstva finansija su istakli da su u okviru projekta predviđene i obuke zaposlenih za korišćenje informacionog sistema, i to najpre kod direktnih korisnika budžetskih sredstava, zatim u ustanovama prosvete, zdravstvu, kao i u ustanovama kulture i socijalne zaštite, sudstvu i kazneno-popravnim ustanovama.

    Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ovo jedan od najvećih projekata Ministarstva finansija ove godine, zajedno sa uvođenjem novog modela fiskalizacije i e-faktura, te da je reč o sistemskim promenama, koje će promeniti način funkcionisanja privatnog i javnog sektora.

    Inače, prosečna zarada u javnom sektoru u martu ove godine iznosila je 72.407 dinara, što je za 5.000 više nego u novembru 2020. godine.

    Opširnije na sajtu Blica.

    Država uvodi novi sistem koji će pratiti svih 500.000 zarada u javnom sektoru.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]