• Krizni štab: Smanjujemo cene testiranja, sledeće nedelje odluka kako će đaci ići u škole

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Palati Srbija danas u 15 časova sastali su se članovi Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

     

    Medijima se obratio pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

    On je istakao da Srbijom dominira omikron soj, i da su trenutni brojevi posledica ovog soja.

    Proglašavamo našu epidemiološku situaciju kao izrazito tešku, vanrednu i u skladu s tim pozivam građanje da aktivno učestvuju u sprečavanju prenosa virusa, rekao je nakon sednice Zoran Gojković.

    „U Srbiji će se između 2. i buster doze vakcine biće dovoljno da prođe 3 meseca, i građani će 3. dozu moći da prime nakon 3 meseca“, rekao je Gojković.

    Takođe, rekao je da se period izolacije sa 10 smanjuje na 7 dana.

    Kako je naveo što se tiče nastave u utorak će se doneti odluka kako će đaci ići u škole.

    „U utorak će se održati dodatne konsultacije vezano za osnovne i srednje škole u centralnoj Srbiji, ali smo najbliži rešenju da bude kao u vojvođanskim školama, odnosno od 1. do 8. razreda neposredno, a srednjoškolci na kombinovanu nastavu“, rekao je Gojković.

    Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kazao je da će doći do promena cena PCR i antigenskog testa.

    • Umesto 9.000 dinara, kojiko je do sada koštao PCR test, cena će biti 6.000 dinara.
    • Antigenski test koštaće 1.800 dinara, umesto dosadašnjih 3.500 dinara.

    Od otkrivanja omikron soja u Srbiji i nakon novogodišnjih praznika broj zaraženih je eksplodirao.

    Kako prenose mediji, na sednici će najverovatnije biti doneta odluka da drugo polugodište počne kada je i planirano, 24. januara, s tim da će, kako otkriva njihov izvor deca do 5. razreda ići na kombinovanu nastavu, a ostali osnovci i srednjoškolci onlajn.

    Lekarka i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović ranije danas je govorila o merama koje možemo da očekujemo nakon današnjeg zasedanja Kriznog štaba.

    „Ne mogu unapred ništa da kažem, jer je poznato da mi na tim sednicama mnogo toga tražimo, a malo dobijemo. Mi smo savetodavno telo. Razumem one članove štaba koji razmišljaju o privredi i ekonomiji, ali ima situacija kada ne treba da budemo baš toliko otvoreni. Mi ne bismo sprečili širenje omikrona oštrijim merama, ali bismo malo prolongirali masovnije zaražavanje“, rekla je dr Tanja Jovanović i dodala da je dobro što se za sada manje od jednog procenta inficiranih hospitalizuje.

    Kako je navela lekarka, ona smatra da je odluka o zabrani proslava Srpske nove godine jako dobar potez i istakla kako treba uspostaviti potpunu zabranu javnog okupljanja i omogućiti da kovid propusnice važe 24 sata svuda, izuzev u apotekama i prehrambenim prodavnicama.

    Juče smo oborili rekord po broju zaraženih osoba i ponovo dostigli petocifreni broj koji je prvi najavio epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon. Imali smo 13.753 pozitivna testa od ukupno testiranih 33.163.

     

    U Palati Srbija danas u 15 časova sastali su se članovi Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija