Foto: pixabay
Srbija

Mame su zakon: Izmenama Zakona o finansijskoj podršci ostvarena pobeda

Izvor: 
FoNet Pet, 04/06/2021 - 10:59Udruženje "Mame su zakon" smatra da je odlukom Vlade Srbije o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ostvarena pobeda.
 
Od izmena koje su u ovom trenutku izvesne su ukidanje odredbe koja je uslovljavala majke dece sa invaliditetom da biraju između naknade koja je u vezi sa njihovim zaradama i naknade na koju ima pravo njihovo dete.
 
Biće obezbeđena minimalna naknada tokom porodiljskog odsustva sa posla, do navršena tri meseca od rođenja deteta, kao i podignuta maksimalna isplata naknade sa tri na pet prosečnih zarada, navode u Udruženju.
 
Kako se ističe, prava poljoprivrednih osiguranica će biti izjednačena sa pravima koje ostvaruju druge porodilje u Srbiju.
 
Pošto Predlog uđe u skupštinsku proceduru, Udruženje "Mame su zakon" uputiće amandmane narodnim poslanicima kako bi se obezbedio garantovani minimalac za sve one koji tokom perioda nege deteta ostvaruju naknade manje od ovog iznosa.
 
Tražiće se i smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknade sa 18 na 12, kao i izjednačavanje prava preduzetnica sa drugim porodiljama. Potrebno je da Zakon "prepoznaje" i porodice sa više od četvoro dece, naglašava se u saopštenju.MarketingNajnovije vesti