• Manojlović (DS): Nedopustivo je objašnjenje da je REM raspisao novi konkurs i da je nebitno šta je bilo do sada

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Demokratska stranka je  još jednom pozvala sve političke aktere,  predstavnike civilnog društva, stručnu javnost iz oblasti javnog informisanja, akademsku zajednicu i sve slobodoumne građane da podrže sledeće urgentne zahteve:

    • poništenje Konkursa o dodeli nacionalnih frekvencija, zbog flagrantnog kršenja medijskih zakona i samog  Pravilnika o dodeli,
    • pokretanje postupka protiv prekršioca,
    • raspuštanje ovog saziva REM-a.

    Oni kažu da obnavljanje dozvola za četiri privatne televizije, koje su ih i do sada koristile, predstavlja grubo odstupanje od propisanih kriterijuma za dodelu frekvencija sa nacionalnom pokrivenošću, koje su precizirane u dokumentu REM-a „Pravilnik o minimalnim uslovima i kriterijumima za odlučivanje u postupku izdavanja dozvole“, i to posebno onih  definisanim u članovima 28, 29. i 31. koji se tiču kvaliteta programa.

     

    – Zahtev da se konkurs poništi i ponovo raspiše, temelji se i na kršenju  odredbe iz člana 96. Zakona o elektronskim medijima  koja obavezuje REM da uzima u obzir da li su elektronski mediji, koji su već pružali medijsku uslugu, poštovali uslove sadržane u Zakonu (čl. 47-70) i uslove iz dozvole. „Nedopustivo je samosvojno tumačenje zakonskih normi i izjava predsednice Saveta da je ovo novi konkurs i da se ne uzima u obzir šta je bilo do sada,“ zaključila je potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović.

     

    Dodaju da, kada se pogledaju pomenuti članovi Zakona 47-70. (a posebno članovi 47, 50, 51, 61. i 68) lako se da utvrditi da su televizije sa nacionalnom frekvencijom sistematski kršile ove odredbe tokom prethodne decenije. Time su naneli nemerljivu štetu građanima Srbije, lišavajući ih istinitog, objektivnog, blagovremenog informisanja.

     

    Važnost odluke o poništavanju konkursa o dodeli nacionalnih frekvencija ne stavlja u drugi plan ono što je za demokratizaciju društva i vraćanje Srbije u red uređenih država, neophodan preduslov: da RTS zaista radi u skladu sa Zakonom o javnim medijskim servisima, a ne da  bude još jedna poluga u rukama vlasti,“ poručila je Tatjana Manojlović.

     

    Potpredsednica Demokratske stranke još jednom je pozvala sve pojedince i predstavnike organizacija, ukoliko su saglasni sa ovim zahtevima, da ih svojim potpisima i podrže.

     

     

    Demokratska stranka  još jednom poziva sve političke aktere,  predstavnike civilnog društva, stručnu javnost iz oblasti javnog informisanja, akademsku zajednicu i sve slobodoumne građane da podrže sledeće urgentne zahteve:

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]