Učionica Foto: piqsels
Srbija

MENJAJU SE TRI ZAKONA U ŠKOLSTVU: Šta novine donose dualnom obrazovanju

Izvor: 
RTS Čet, 11/08/2022 - 18:14Za vreme školskog raspusta, pripremaju se izmene i dopune tri zakona u školstvu. Savetnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić izjavila je za RTS da se najvažnije izmene Zakona o dualnom obrazovanju odnose na praksu učenika u kompanijama.

 

Pripremaju se izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju, srednjem obrazovanju i Nacionalnog okvira kvalifikacija.

 

Gabrijela Grujić, savetnica ministra za dualno obrazovanje rekla je za RTS da se ključne izmene u Zakonu o dualnom obrazovanju odnose na povećanje fonda sati u kompanijama.

"Moramo da govorimo o važnosti terijskih znanja koja se stiču u školi, ali i o fondu sati u kompanijama", kaže Grujićeva.

Prema njenim rečima, trogodišnji profili provodiće između 50 i 80 odsto vremena u kompanijama, a četvorogodišnji profili u proseku od 30 do 70 odsto.

Objašnjava da je 700 kompanija u sistemu dualnog obrazovanja.

Na pitanje koliko se učenika zaposlilo u njima posle završetka škole, Grujićeva navodi da je, prema istraživanju GIZ-a, 70 odsto mladih iz dualnog obrazovanja zaposleno. 

Dodaje da radna grupa radi tokom celog leta na izmenama i dopunama ta tri zakona u školstvu, te najavljuje da u septembru ulaze u proceduru javne rasprave, posle koje sledi procedura usvajanja.

 

 
MarketingNajnovije vesti