• Mihajlović: Za godinu i po dana počinje gradnja metroa u Beogradu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Grad Beograd, JKP „Beogradski metro“ i kompanija „Ežis“ potpisali su ugovor za izradu projektno-tehničke domumentacije za projekat izgradnje metroa. Ministarka Zorana Mihajlović kaže da će radovi početi za godinu i po dana.

    Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni.
    „Danas smo svedoci potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa, kojim realizujemo donaciju vlade Francuske i započinjemo realizaciju najveće infrastrukturne investicije u ovom delu Evrope, vredne šest milijardi evra“, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka.

    Mihajlovićeva je rekla da će studija izvodljivosti biti gotova za godinu i po dana, kada će započeti izgradnja metroa dugog 60 kilometara, sa 60 stanica.

    „Građani i građanke Srbije svedoci su završetka ranijih i otpočinjanja novih infrastrukturnih projekata. Jedan od njih, za sada finansijski najteži, jeste modernizacija brze pruge Beograd-Budimpešta. Beogradski metro jedan je od najzahtevnijih projekata kojem pristupamo i ne bi bio moguć da nema dobrih odnosa između Srbije i Francuske, zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Emanuelu Makronu“, rekla je Mihajlovićeva.

    Prema njenim rečima, ovaj projekat zahteva najbolje kompanije i stabilnu vladu koja će ga realizovati.

    „U pitanju je investicija značajna za dalji razvoj naše zemlje, jer kriza će proći, a ekonomija i investicije moraju da idu napred“, rekla je ministarka.

    Goran Vesić zahvalio je predsedniku Republike i potpredsednici Vlade na posvećenosti ovom projektu, rekavši da se na njega čeka pola veka.

    „Korak po korak dolazimo do željenog cilja. Krajem sledeće godine započeće izgradnja beogradskog metroa, zahvaljujući zajedničkoj saradnji sa Vladom Srbije. Govorimo o projektu od nacionalnog značaja, čija realizacija ne bi bila moguća bez podrške predsednika i Vlade. Nema rukovodeće garniture koja nije obećavala metro, ali ova vlast će ga završiti“, rekao je Vesić.

    Žan-Luj Falkoni istakao je da je beogradski metro primer dobre saradnje i snažnih odnosa dve države i rekao da će Vlada Francuske nastaviti da pruža finansijsku, tehničku i političku podršku Srbiji.

    „Za Francusku ovo je jedan od najvećih i najvažnijih projekata koje ćemo sprovesti nakon posete predsednika Makrona Srbiji. Zajedno, francuski i srpski eksperti činiće tim koji će realizovati ovu investiciju, uz ogromnu podršku Vlade Srbije i grada Beograda“, rekao je ambasador.

    Olivije Bovar, generalni direktor „Ežisa“, rekao je da je ova kompanija snažno posvećena uspešnoj realizaciji projekta.

    „Ponosni smo što učestvujemo u realizaciji ovako važnog projekta za Srbiju. Uveravam vas da ćemo dati sve od sebe da se on uspešno sprovede, na dobrobit građana Beograda i Srbije. Hvala Vladi vaše zemlje na pomoći i podršci“, rekao je Bovar.

    Grad Beograd, JKP „Beogradski metro“ i kompanija „Ežis“ potpisali su ugovor za izradu projektno-tehničke domumentacije za projekat izgradnje metroa. Ministarka Zorana Mihajlović kaže da će radovi početi za godinu i po dana.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]