• Ministarstvo bez preporuka školama za ekskurzije, u septembru bar 1.000 đaka u školi u prirodi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Ministarstvo prosvete još nije dalo preporuku školama da li se mogu organizovati ekskurzije, rekreativne nastave.
     
    Većina škola i dalje čeka instrukcije resornog ministarstva, ali ima i onih koje su požurile da već ugovore termine. To je za Euronews Srbija potvrđeno u Centru dečjih letovališta u čijim objektima đaci najčešće borave tokom rekreativne nastave, ekskurzije ili nastave u prirodi.
     
    Centar dečjih letovališta ima šest odmarališta i trenutno se 50 učenika nalazi u odmaralištu Mitrovac na Tari.
     
    Iz Centra dečjih letovališta (CDL) za Euronews Srbija kažu da će prema trenutnim rezervacijama od 7. septembra do kraja septembra imati po smenama oko 1.000 đaka i oko 60 njihovih nastavnika koji dolaze na nastavu u prirodi i ekskurzije. U pitanju su škole iz Beograda.
     
    Njihov boravak zavisi od epidemioloških mera i odluke samih škola da li će đaci krenuti, jer odluku o tome donose škole. Među ovim rezervacijama imamo i zamenska putovanja, ali i nastavu u prirodi prema novim planovima škola za 2021/2022. godinu„, poručuju iz Centra dečjih letovališta.
     
    Kako kažu, da li će se planirani boravak dece odložiti zavisi od odluke škole, odnosno korisnika koji žele da borave u objektima CDL, koji treba da realizuju nastavu u prirodi ili ekskurziju, ali i od slobodnih kapaciteta CDL.
     
    Navode da se u CDL primenjuju dosledno sve mere zaštite od korona virusa koje je propisao Institut „Batut“ i SZO – dezinfekcija objekta, mere koje se odnose na zaposlene i korisnike.
     
    CDL ima lekara koji je 24 sata prisutan u objektima, a sva deca pre puta imaju pregled lekara i sa zdravstvenim listama dolaze u naše objekte. Svi objekti CDL rade i poslovni procesi se odvijaju prema procedurama„, navode u CDL.
     
    Sa rekreativne se vratili zaraženi učenici
     
    Sa rekreativne nastave koja je bila na Divčibarama početkom septembra vratilo se 32 zaraženih učenika i četiri učitelja Osnovne škole „Milan Rakić“ na Novom Beogradu. 
     
    Učenici i nastavnici su na rekreativnoj nastavi bili od 22. avgusta do 29. avgusta.
     
    Кako ima više obolelih đaka u odeljenjima, nastava se za sve đake iz tih odeljenja održava onlajn.
     
    U Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu za Euronews Srbija da sva deca imaju blažu kliničku sliku: povišenu telesnu temperaturu, malaksalost, gušobolju, promuklost, kašalj, povraćanje i ređu stolicu (kod par učenika). Svi oboleli se nakon pregleda lekara oporavljaju kod kuće.
     
    Nisu stigle preporuke Ministarstva
     
    Tamara Kovačević, direktorka Osnovne škole „Zaga Malivuk“ u Krnjači, kaže da iz Ministarstva prosvete nije stigla izdvojena preporuka školama za organizovanje ekskurzija i rekreativne nastave.
     
    Ona navodi da je škola imala jedno neprijatno iskustvo, da je uplaćen novac za nastavu u prirodi i ekskurzije, a da nisu mogle da se realizuju zbog epidemiološke situacije. Novac nisu mogli da vrate roditeljima, jer je već prosleđen hotelima, tako da su čekali prvu povoljnu situaciju da se putovanja realizuju. Sve je završeno u junu ove godine.
     
    Sada ćemo biti mnogo oprezniji. Dok se situacija potpuno ne stabilizuje i dok ekskurzije i nastava u prirodi ne budu mogli da se realizuju bez ikakvog rizika, nećemo se upuštati u njihovo organizovanje„, kaže Kovačević za Euronews Srbija. 

    Ministarstvo prosvete još nije dalo preporuku školama da li se mogu organizovati ekskurzije, rekreativne nastave.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]