Dimnjak Ilustracija: piqsels
Srbija

Ministarstvo: Veća zagađenost vazduha, popraviće se promenom vremena

Izvor: 
Beta Pet, 27/03/2020 - 22:05Ministarstvo zaštite životne sredine prepopručilo je građanima da manje vremena provode napolju zbog zagađenosti vazduha, uz ocene da ono potiče od indvidualnih ložišta i resuspendovane prašine i da će se stanje popraviti sa očekivanom promenom meteo uslova.
 
U saopštenju je precizirano da se u Srbiji na većini mernih mesta, gde postoje automatske stanice za ispitivanje aerozagađenja, u poslednjih 30 sati registruju velike koncentracije suspendovanih čestica (PM), koje značajno prelaze granične vrednosti. Specifičnost trenutnog aerozagađenja je to što u masi PM-a dominiraju krupnije čestice, dok su čestice do PM 2,5 manje zastupljene, što nije bio slučaj do sada.
 
Nakon identifikacije mogućih izvora zagađenja, lokalnih i onih iz okruženja, kao i analize osnovnih meteo parametara, posebno brzine i pravca vetra, može se pretpostaviti da je dominantan izvor, pored individualnih ložišta i resuspendovana prašina, koja i inače u naseljenim mestima spada u veće zagađivače.
 
S obzirom na to da su padavine koje smo imali prethodnih dana sve polutante iz vazduha spustile na zemlju, topljenjem snega i sušenjem površine tla jak vetar doveo je do reemisije, odnosno ponovnog vraćanja PM čestica u prizemnom sloju atmosfere, navedeno je još u saopštenju.
 MarketingNajnovije vesti